Warandetoren klaar tegen Pasen

Zo zal de Warandetoren eruitzien. Vanuit de nieuwe uitkijktoren zal zowel het strand en de duinen, als de polders en het beeldenpark in de omgeving te zien zijn.
Paul Bruneel Zo zal de Warandetoren eruitzien. Vanuit de nieuwe uitkijktoren zal zowel het strand en de duinen, als de polders en het beeldenpark in de omgeving te zien zijn.
De Warandetoren, een uitkijktoren die op de plaats komt waar de vroegere watertoren van Middelkerke stond, zal officieel in gebruik worden genomen rond Pasen 2018.

De watertoren werd eerder dit jaar voor een groot gedeelte afgebroken, enkel een sokkel van zes meter hoog bleef staan.


Het was nodig om de toren die er meer dan 40 jaar stond neer te halen omdat hij danig was aangetast door betonrot. Op de sokkel die is blijven staan, komt nu de constructie die bezoekers een beeld moet geven over zowel strand en duinen, als de polders en het beeldenpark in de omgeving. De toren bestaat hoofdzakelijk uit assembleerbare staalconstructies. Deze worden in een atelier gemaakt. Schepen Michel Landuyt: "De afzonderlijke stukken zullen dan ter plaatse worden gebracht en in elkaar worden gemonteerd; de assemblage van de toren zal bijgevolg niet langer dan een week in beslag nemen. Wij zijn ervan overtuigd dat de Warandetoren een nieuwe toeristische attractie wordt in de gemeente die perfect past in de natuurlijke omgeving." Voor de bouw van deze uitkijktoren kan de gemeente Middelkerke rekenen op een fikse ondersteuning van 225.000 euro van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer.


Op termijn wil de provincie West-Vlaanderen onder de noemer Horizon 2025 een netwerk van uitkijktorens in de provincie uitbouwen.


(BPM)