Vrouw (41) vier jaar naar de cel voor ‘onmenselijke behandeling’ om gestolen geld terug te krijgen

Een 'taser’ of stroomstootwapen.
thinkstock Een 'taser’ of stroomstootwapen.
Een 41-jarige vrouw uit Westende is veroordeeld tot vier jaar cel voor de onmenselijke behandeling van iemand die 25.000 euro zou gestolen hebben. Haar 34-jarige kompaan uit Koksijde kreeg drie jaar cel. Het slachtoffer liep bij een val van de trap een dubbele schedelbreuk op.

De feiten dateren van 27 juli 2016. Sabrina R. was ervan overtuigd dat D.L. tijdens schilderwerken 25.000 euro gestolen had uit de woning van haar moeder. Met een smoesje werd de man naar haar woning boven een café in Westende gelokt. Ze deed de voordeur onmiddellijk op slot, waarna Christophe H. volgens het Openbaar Ministerie onmiddellijk aanviel met een stroomstootwapen. Het slachtoffer kreeg ook rake klappen en schoppen te verwerken. Toen de schilder probeerde weg te vluchten, viel hij van de trap. Het blijft onduidelijk of één van de beklaagden hem geduwd heeft. 

Onmenselijke behandeling

De zaak kwam op een merkwaardige manier aan het licht. Na de geweldplegingen vertelde het slachtoffer dat hij de resterende 22.000 euro van het gestolen geld in de brievenbus van een vriendin verstopt had. Toen dat bleek te kloppen, liet Sabrina R. aan de politie weten dat ze de som terug had. De bal ging aan het rollen toen de politie ter plaatse de verwondingen bij het slachtoffer opmerkte. Volgens haar advocaat wilde Sabrina R. alleen maar het spaargeld van haar moeder recupereren.

“Ze ontkent de slagen niet, maar de schedelbreuken en dergelijke zijn veroorzaakt door de val”, aldus meester Kris Vincke. De verdediging stelde een straf met uitstel voor. Christophe H. vroeg zelfs de vrijspraak. Nochtans bekende hij aan de onderzoeksrechter dat hij een taser gebruikte, maar hij deed dat naar eigen zeggen enkel om R. te beschermen. Meester Frederick Spaey zei dat zijn cliënt zelf ook geen klappen uitdeelde. De rechter herkwalificeerde de feiten van opzettelijke slagen en verwondingen naar onmenselijke behandeling. R. en H. werden respectievelijk tot vier en drie jaar effectieve celstraf veroordeeld, terwijl het parket slechts 30 maanden cel had gevorderd. Aan het slachtoffer moeten ze een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro betalen. Een deskundige zal de precieze schade moeten bepalen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.