Villa Les Zéphyrs wordt opgesmukt tot cultuur- en kunsthuis

Villa Les Zéphyrs in de Henri Jasparlaan 173.
JVK Villa Les Zéphyrs in de Henri Jasparlaan 173.
Deze zomer zet Villa Les Zéphyrs in Westende de deuren open voor kunst en cultuur. “Met ruimte voor tentoonstellingen en kleinschalige cultuurevenementen schittert Les Zéphyrs als nooit tevoren”, maakt schepen van Cultuur Eddy Van Muysewinkel (Lijst Dedecker) zich sterk. 

De bekende villa in de Henri Jasparlaan 173 werd begin de jaren 20 gebouwd in art-nouveaustijl. Er is een museum en toeristische balie, maar het gemeentebestuur wil de functie van de villa nog breder maken. “Les Zéphyrs moet een echt cultuurhuis worden”, zegt de schepen. “Het aantal bezoekers ligt nu vrij laag met zo’n 1.000 personen per jaar. Tijdens het zomerseizoen willen we er elke woensdag kunst of cultuur op de agenda zetten.” Met ‘Salons Les Zéphyrs zet de villa op vier zomerse woensdagen de deuren open voor huiskamerconcerten, prikkelende lezingen of andere kleinere cultuurvoorstellingen. De precieze invulling wordt later nog toegelicht. 

Belgische kunstenaars

Om dat mogelijk te maken, moeten er eerst opfrissingswerken gebeuren. “Dat zal met de eigen diensten gebeuren. Het gaat niet om zware, ingrijpende verbouwingen, maar het interieur wordt opnieuw in ere hersteld. Tijdens die werken is het museumgedeelte gesloten, maar blijft de toeristische balie open. Daarna is het meteen uitkijken naar een nieuwe zomertentoonstelling waar jonge Belgische kunstenaars de kans krijgen om tentoon te stellen, zolang hun kunst maar verband houdt met de ontspannende vakantiespirit van Les Zéphyrs.” Meer info vind je hier.