Strandredder Quinten (17) redt zelfs leven na zijn uren: “Was ijsje aan het eten op dijk toen ik drenkeling zag”

Held van de dag Quinten Deschacht. Hij zag donderdagavond een drenkeling en aarzelde niet om die te redden.
Bart Boterman Held van de dag Quinten Deschacht. Hij zag donderdagavond een drenkeling en aarzelde niet om die te redden.
Strandredder Quinten Deschacht (17) uit Middelkerke was donderdagavond rond 21.15 uur een ijsje aan het eten op de zeedijk. Zijn shift zat er al uren op. “Plots zag ik een man in de problemen. Hij klampte zich vast aan een boei. De politie gaf snel een fiat en ik ben hem gaan redden”, getuigt  Quinten.

“Het was rond 21 uur al hevig aan het waaien en bliksemen boven zee. Ik was verbijsterd dat er nog zo veel mensen in het water zaten op dat late uur. Echt gevaarlijk”, zegt Quinten. Vanop zijn fiets kreeg hij de drenkeling in het vizier, zo’n 150 meter van de waterlijn. “De man klampte zich vast aan een boei aan het einde van de golfbreker. Hij bleef ter plaatse hangen en kon niet terug. Net toen ik het zag, kwam ook de politie aan. De patrouille kende mij als strandredder en na overleg kreeg ik de toestemming om in het water te gaan. Ik trok mijn T-shirt uit en begon te zwemmen. Al snel was ik tot bij de man geraakt”, gaat Quinten verder. 

Geluk gehad

Intussen was de procedure drenkeling ingezet, waardoor ook de brandweer, de scheepvaartpolitie en de NH90-reddingshelikopter koers zetten richting Middelkerke. Maar de grootschalige reddingsactie werd afgeblazen dankzij het ingrijpen van Quinten. “Ik greep de drenkeling en kon hem al zwemmend voorzichtig meetrekken. Na een tijdje konden we staan en was het water niet zo diep meer. De man heeft geluk gehad. Hij was nog in goede gezondheid en moest niet mee met de ziekenwagen”, aldus Quinten.  

Strandredder Quiten Deschacht (17) en hoofdredder Bart Van Eechoute (rechts).
Bart Boterman Strandredder Quiten Deschacht (17) en hoofdredder Bart Van Eechoute (rechts).

“Geen held”

Een held moeten ze Quinten niet noemen, vindt hij zelf. “Eens een redder, altijd een redder. Dat het uren na mijn shift was, doet er weinig toe voor mij. Als er iemand in nood is, moet die persoon geholpen worden”, aldus de Middelkerkenaar. Ook hoofdredder Bart Van Eechoute is trots op zijn strandredder. “Maar eigenlijk ben ik trots op al onze strandredders, hoor. Ze zouden allemaal hetzelfde hebben gedaan, in dienst of niet. Dat is de aard van het beestje”, aldus de hoofdredder. Dat er nog zo veel mensen in het water zijn na 18.30 uur, wanneer de reddersposten sluiten, maakt hem wel bezorgd. “Maar er is weinig aan te doen. De mensen weten dat het niet mag, maar slaan dat zwemverbod in de wind. Dan krijg je gevallen zoals dit”, aldus Van Eechoute.

GAS-boete

Ook de politie van Middelkerke is niet opgezet met de late zwemmers. “Maar het is een erg moeilijk te controleren fenomeen. Er zijn niet genoeg politiemensen om ‘s avonds laat te controleren op de stranden. Maar als iemand betrapt wordt, kan hij of zij wel een GAS-boetes krijgen. Het is echt belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de gevaren”, aldus commissaris Frank Delva van politiezone Middelkerke. Ook de drenkeling van donderdagavond, een 33-jarige man uit Tienen, krijgt mogelijk nog een GAS-boete. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • monique stroobants

  Proficiat gefeliciteerd voor je hulp je verdiend een pluim

 • Sonia Spronck

  bravo jeune homme !!!!

 • guido vermeyen

  Tja wat moet je doen als het tij wegtrekt...tegenop zwemmen, dat put je uit ...je mag al een redelijke zwemmer zijn om tegen het getij te zwemmen, wat te doen ? Sommige zeggen dat je mee met de string moet of schuin naar de kust te zwemmen...het heeft geen zin om naar een bepaald punt te zwemmen, door de stroming (aftrekkend tij) wordt je toch geleidt...en niet panikeren en hopen dat er een "verdwaalde" redder je in het oog krijgt...

 • Etienne Goedertier

  Daar mag je fier op zijn! Goed gedaan!

 • gabriel papanikitas

  Iemand in nood helpen wordt van iedere burger verwacht. Of je het tijdens uw uren doet of erna ...