Schepencollege stuurt plannen voor nieuwe gemeenteschool bij: “Geen lelijke blokkendoos,
maar stijlvolle afwerking”

De oude basisschool De Duinpieper.
TVA De oude basisschool De Duinpieper.
Er is een definitieve beslissing gevallen over gemeentelijke basisschool De Duinpieper in Westende. Het nieuwe gemeentebestuur onder leiding van burgemeester Jean-Marie Dedecker stuurt de plannen van de vorige bestuursploeg bij: de oude school gaat tegen de vlakte, maar er worden nieuwe accenten gelegd. 
Vandalen hielden al lelijk huis in de Duinpieper.
TVA Vandalen hielden al lelijk huis in de Duinpieper.

Over de toekomst van het schoolgebouw op de hoek van de Duinenlaan en Henri Jasparlaan is al veel inkt gevloeid: renoveren in combinatie met een nieuwbouw, enkel de gevels laten staan of volledig afbreken. De beslissing van de vorige Open Vld-CD&V-beleidsploeg om de school te slopen en een nieuwbouw op te trekken, werd door liefhebbers van erfgoed niet goed onthaald - ook al is het gebouw niet beschermd. De nieuwe burgemeester en schepenen zullen nu met de sloop doorgaan, maar sturen de plannen lichtjes bij. “We willen duidelijk stellen dat ook wij geen voorstander waren van een sloop en nieuwbouw", duiden burgemeester Jean-Marie Dedecker en onderwijsschepen Natacha Lejaeghere (Lijst Dedecker). “Maar het is duidelijk geworden dat een renovatie tussen de vier en vijf miljoen euro zou kosten. En dat voor een gebouw dat niet meer aan de onderwijsbehoeften en -organisatie voldoet. De toestand van het gebouw is ook verslechterd: kroonlijsten vallen in, dakpannen zitten los en, vooral, vandalen hielden er lelijk huis. Geloof ons, dit doet pijn, maar de afbraak is een weloverwogen beslissing.” Sinds september vorig jaar zitten de 136 leerlingen en vijftien leden van het schoolteam in centrum Calidris, in de duinen. Tegen de start van het schooljaar 2020–2021 moet de nieuwe school gebruiksklaar zijn.

Zo zag het ontwerp eruit volgens de vorige bestuursploeg...
rv Zo zag het ontwerp eruit volgens de vorige bestuursploeg...
... en zo moet de Duinpieper er volgens de schetsen en nieuwe ploeg straks gaan uitzien.
rv ... en zo moet de Duinpieper er volgens de schetsen en nieuwe ploeg straks gaan uitzien.

Duinpieper 2.0

De Duinpieper 2.0 wordt een centrale plaats voor iedereen, met ruimte voor andere gemeenschapsactiviteiten, zo zegt het gemeentebestuur. De keuken en eetzaal kunnen gebruikt worden door verenigingen. “Niet alleen de schoolkinderen zullen er in de beste omstandigheden kunnen vertoeven. Er is ook ruimte voor een bibliotheek en buitenschoolse kinderopvang. Dat laatste was door het vorige bestuur niet voorzien. Het gebouw is zo ingedeeld dat de lessen ongestoord kunnen plaatsvinden terwijl er andere activiteiten in het gebouw plaatsvinden. De buitenschoolse kinderopvang krijgt trouwens een aparte ingang.” Ook het speelpleintje wordt onder handen genomen. En het bestuur legt nog nieuwe accenten. “De vorige ploeg koos voor een ‘blokkendoos’ met lelijke rode bakstenen. We gaan nu voor wit sierpleister en gekleurde panelen”, zegt Dedecker. “Zo krijg je een frisse, luchtige uitstraling.” De kost van dit project wordt geraamd op 5.283.000 euro, maar wordt voor 70 procent gesubsidieerd. De afbraak van het huidige gebouw start in mei 2019, de bouwwerken volgen aansluitend. Als alles volgens plan verloopt, nemen leerlingen en lesgevers vanaf september 2020 hun intrek in de nieuwe Duinpieper.

De site van de gemeenteschool tussen de Duinenlaan en Henri Jasparlaan zal er de komende jaren flink anders gaan uitzien.
rv De site van de gemeenteschool tussen de Duinenlaan en Henri Jasparlaan zal er de komende jaren flink anders gaan uitzien.

Calidris 

En wat met de Calidris? Dit centrum ombouwen tot een school bleek praktisch onhaalbaar. “Wanneer de nieuwe Duinpieper klaar is, investeren we in enkele opfrissingswerken om van de Calidris een gemeenschapsruimte voor het lokale verenigingsleven te maken. Een begroting moet hiervoor nog worden opgemaakt. We denken er aan om de muziekschool, die nu in De Branding huist, in de Calidris onder te brengen.” Tot slot wordt de site in de Westendelaan, waar nu de bibliotheek en een parking ligt, verkocht voor een toekomstig woonerf. 

De site van de Duinpieper in de Duinenlaan en Henri Jasparlaan.
TVA De site van de Duinpieper in de Duinenlaan en Henri Jasparlaan.
Zo ziet de Duinpieper er binnen nu uit.
TVA Zo ziet de Duinpieper er binnen nu uit.
Losse dakpannen en dakgoten geven de school geen fraaie aanblik.
TVA Losse dakpannen en dakgoten geven de school geen fraaie aanblik.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jean marchand

    Een heel goede zaak. Renovatie aan dergelijke gebouwen is pure geldverspilling. En infrastructuur inzetten voor andere nuttige maatschappelijke noodwendigheden inclusief buitenschoolse kinderopvang bij de school is prachtig. Eindelijk wordt eens wat dieper nagedacht. Alleen hoop ik dat de witte gevels proper en duurzaam blijven. Dat je niet om de haverklap gevels mag reinigen en schilderen.