Nieuwe glasramen in kerk van Slijpe in teken van de Tempeliers

De nieuwe glasramen verwijzen naar de Tempeliers en de Hospitaalridders die de Sint-Niklaaskerk vroeger als hun kerk aanschouwden.
Foto Proot De nieuwe glasramen verwijzen naar de Tempeliers en de Hospitaalridders die de Sint-Niklaaskerk vroeger als hun kerk aanschouwden.

In de Sint-Niklaaskerk van de Middelkerkse deelgemeente Slijpe werden 15 nieuwe glasramen geïnstalleerd. De ramen zijn een ontwerp van de Brugse kunstenaar Arno Brys die ook zorgde voor de muurschilderingen in de kerk. Zowel de muurschilderingen als nu ook de glasramen verwijzen naar de Tempeliers en de Hospitaalridders die de Sint-Niklaaskerk indertijd als hun kerk aanzagen. De glasramen die vervaardigt zijn bij het bedrijf Atrium in De Pinte tonen taferelen uit het leven van de Tempeliers en de Hospitaalridders, maar vertonen soms ook een niet verwachte invalshoek. Dat is ondermeer het geval met het glasraam de dorstigen laven die verwijst naar de Tempeliers die gekend waren als notoire drinkers. De kostprijs van de glasramen bedraagt zo'n 30.000 euro waarvan er 28.000 euro wordt betaald door de gemeente Middelkerke. De kerk maakt deel uit van diverse fietsroutes die er voorbijkomen en in de toekomst zal ook de Godelieveroute van Gistel de kerk van Slijpe opnemen in de fietsroute. Op de foto burgemeester Janna >Rommel-Opstaele, schepen Michel Landuyt, voorzitter van de kerkfabriek Jo Broucke en de secretaris van de kerkfabriek Mario Verhelst. (BPM)