Nieuw zwembad De Krokodiel krijgt meteen gezelschap van nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal, herkenbaar aan het groene platte dak links, wordt aan het nieuwe zwembad gebouwd.
Vita Groep De nieuwe sporthal, herkenbaar aan het groene platte dak links, wordt aan het nieuwe zwembad gebouwd.
Het nieuwe zwembad, dat volledig wordt ingewerkt in het duinenlandschap tussen de Duinenweg en Westendelaan, krijgt meteen gezelschap van een nagelnieuwe sporthal. “Een logische realisatie", vertelt sportschepen Henk Dierendonck (Lijst Dedecker). 

Eerder dit jaar had het gemeentebestuur al de plannen van een nieuw zwembad goedgekeurd. Het gaat om een bad van 25 meter met acht banen, een recreatiebad en een ruimte voor horeca en wellness.  Het gemeentebestuur heeft nu besloten om de concessie voor Vita Groep uit te breiden met het realiseren van een sporthal op dezelfde site. “In de sport is timing essentieel. Toen de plannen voor het nieuwe zwembad werden voorgesteld, konden aandachtige kijkers zien dat de sporthal op de plannen al ruimtelijk ingepland was. Het gemeentebestuur besluit nu om praktische, financiële en organisatorische redenen om de bouw van de sporthal sneller in te zetten”, aldus schepen Dierendonck.

De nieuwe sporthal, herkenbaar aan het platte dak links, wordt aan het nieuwe zwembad gebouwd.
Vita Groep De nieuwe sporthal, herkenbaar aan het platte dak links, wordt aan het nieuwe zwembad gebouwd.

De plannen voorzien een indoorcomplex met twee zalen: een traditionele sporthal met alle nieuwste voorzieningen zoals een tribune, sportvloer, bergingen en kleedkamers.  Je kan de zaal gebruiken als twee basketterreinen, vier volleybalterreinen, acht badmintonterreinen of twee recreatieve tennisterreinen. Een andere ruimte in twee niveaus kan privaat worden uitgebaat. “Voor de invulling van de sporthaluren krijgen het gemeentebestuur en de lokale sportclubs absolute voorrang. Resterende, vrije uren kunnen door de uitbater verhuurd worden”, zegt schepen Dierendonck. 

Alles ineen

De versnelde realisatie is logisch. Het zwembad en de sporthal vormen één technisch en functioneel geheel. Als het complex in spreekwoordelijke ‘stukken en brokken’ zou worden opgetrokken, drijft dat de bouwkosten onnodig op. Nu wordt de volledige sportinfrastructuur in één beweging gebouwd: dus één werfinrichting, één bouwtermijn, één bestelcyclus voor gelijkwaardige materialen en het vooruitzicht op de uitbating van een mooi geheel.” Voor de realisatie verwijst de gemeente ook naar een gelijkaardig project in Maastricht, waar bijvoorbeeld met onrechtstreeks daglicht wordt gewerkt om de sporters niet te hinderen. 

De nieuwe sporthal, herkenbaar aan het platte dak links, wordt aan het nieuwe zwembad gebouwd.
Vita Groep De nieuwe sporthal, herkenbaar aan het platte dak links, wordt aan het nieuwe zwembad gebouwd.

Eén concessiehouder

Net zoals het zwembad wordt de sporthal gerealiseerd door de Vita Groep. Juridisch vormt dat geen probleem, omdat de uitbreiding van de bestaande concessie voor de bouw van een sporthal minder dan vijftig procent van de waarde van de eerder toegewezen zwembadconcessie bedraagt. “Veel functies in het complex zullen worden gedeeld, denk maar aan het horecagedeelte, maar ook de openingsuren en de onderhoudsblokken”, stelt de schepen nog. “In ruil voor de bouw en exploitatie betaalt de gemeente een jaarlijkse, te indexeren, bruto werkingssubsidie van 276.000 euro. De totale terbeschikkingstelling voor zwembad en sporthal bedraagt zo’n 1,5 miljoen euro.” Tegen 1 juli 2021 zou het complex klaar moeten zijn. De volledige site -is maar liefst 6.000 vierkante meter groot. In de sporthal zullen ook een aantal evenementen plaatsvinden, zoals het boksgala, de hobbybeurs en het champagneweekend. 

De nieuwe sporthal, herkenbaar aan het platte dak, wordt aan het nieuwe zwembad gebouwd.
Vita Groep De nieuwe sporthal, herkenbaar aan het platte dak, wordt aan het nieuwe zwembad gebouwd.

Plan voor bestaande sporthallen

Middelkerke heeft momenteel drie sporthallen in gebruik. De komst van de nieuwe sporthal noopt het gemeentebestuur tot het uitwerken van een toekomstplan voor de bestaande sporthallen. “Turnclub De Sirene krijgt eindelijk een vaste zaal in De Bamburg Lombardsijde. Nu moeten zijn elke keer hun materiaal, zoals matten en turntoestellen, in verschillende lokalen opstellen. Van een uur turnen blijven er zo maar 40 minuutjes over. De bestaande werkingen en bezettingen in Leffinge en Middelkerke blijven vooralsnog ongewijzigd.” De oprichting van de sporthal vult een belangrijk aspect van het nieuwe sportpark De Krokodiel in, zo besluit het gemeentebestuur. “Deze site wordt een uniek sportparadijs aan de kust met voorzieningen voor attractieve buitensporten en topinfrastructuur in een prachtige omgeving.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hans Loyaerts

    Opwaardering OK, maar hopelijk zit er na deze legislatuur nog geld in de Middelkerkse stadskas. De gewone burger begint nu al de kracht van de verandering te voelen aan bijvoorbeeld, de tarieven van het containerpark.

  • Romain Van Hoorebeke

    Schitterend nieuws voor Middelkerke, wordt nog meer opgewaardeerd!