Nieuw bouwproject op site waterput

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MIDDELKERKE

De bouwput staat al jaren vol water. Wat moet er daar gebeuren?
Foto Proot De bouwput staat al jaren vol water. Wat moet er daar gebeuren?
In de IJzerlaan heeft zich enkele jaren geleden door een bouwkundige fout een diepe waterput gevormd. Welke partij lost het probleem op? En wat met de gedupeerden in deze zaak?

In 2002 heeft een firma uit Zele een bouwaanvraag ingediend om een nieuw flatgebouw met ondergrondse garages te bouwen. Door een foute inschatting van de aannemer bij de constructie van de bouwput in 2015 deden er zich verzakkingen voor. In aanpalende woningen ontstonden barsten en één huis werd zelfs onbewoonbaar verklaard. Het project werd stilgelegd en de bouwheer ging failliet. Achteraf bleek dat hij onvoldoende verzekerd was. Ook hadden enkele mensen een garage op plan gekocht en voorschot betaald. "Vanuit toeristisch oogpunt en voor de gedupeerden zien we graag dat deze zaak zo snel mogelijk wordt opgelost. Technisch gezien is de gemeente niet verbonden met deze zaak, maar vanuit menselijk oogpunt volgen we de zaak op", stelt burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open Vld).


Dirk Gilliaert (CD&V) wijst op de complexe eigendomsstructuur. "Deze legislatuur hebben we een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan opgesteld om de sanering van de put en de realisatie van een nieuw gebouw rendabel te maken voor een privé-investeerder. Dit plan werd echter afgekeurd door de overheid. De gemeente kan de put kopen en er na sanering een plein of park van maken."


Dat idee is ook N-VA genegen. "Bouwkundig is het haalbaar om hier iets nieuws te bouwen en misschien zelfs de put te behouden. Maar mensen die al voorschotten hebben betaald, willen hun geld uiteraard recupereren", wijst Anthony Goethaels naar het juridisch kluwen.


Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) schuwt de harde taal niet. "De waterput is de beerput van het beleid. De gemeente moet het beschadigde huis en de gronden uit de faling aankopen, saneren en doorverkopen voor een nieuw, aangepast project."


Robin De Lille (Groen) spreekt van onvoorzichtig bestuur. "Het gemeentebestuur en de bouwfirma schoven de zwartepiet naar elkaar toe. Gedupeerden bleven in de kou staan, een goed politicus stelt alles in het werk om een oplossing te vinden." (TVA)