Middelkerke stelt strand- en circulatieplan in: “Ik heb snel last van ‘reglementitis’, maar dit is absoluut leefbaar”, aldus Dedecker

Ter illustratie.
Benny Proot Ter illustratie.
Vlak voor de start van de zomervakantie kondigt ook Middelkerke een strand- en circulatieplan aan: een beperking van het aantal fietsers en gocarts op de zeedijk, een telling op drukke strandzones en uitbreiding van grote randparkings. Het plan krijgt de toepasselijke naam ‘AmuZEEr je met geZONd verstand’. 

“Iedereen weet dat ik een koele minnaar ben van overvloedige reglementering, maar om onze inwoners en vakantiegangers optimale vakantieomstandigheden te bezorgen, werkten we een eenvoudig strand- en circulatieplan uit”, stelt burgemeester Jean-Marie Dedecker. “We konden ook niet anders, want onze gouverneur legt het ons op. Meest drastische maatregel? Om voetgangers maximaal ruimte te geven op de wandeldijk, beperken we het fiets- en gocartverkeer op de zeedijk van 1 juli tot 31 augustus. In bepaalde drukke zones moet je van de fiets tussen 10 en 22 uur.”

Ook grote gocarts mogen deze zomer niet op de zeedijk. “Neen, die nemen teveel circulatieruimte op de wandeldijk in”, vervolgt de burgemeester. “Kleinere gocarts en tweetrappers voor begeleiders en kinderen mogen wel. We bereikten daarover een overeenkomst met de verhuurders. In alle andere straten mag je wel fietsen en met de billenkar rijden.”

Lang strand

“We hebben een lang strand, maar toch zullen we op acht drukke centrumzones de capaciteit bewaken. Onze veiligheidsdiensten bepaalden een maximumcapaciteit per zone. Op de zeven andere bewaakte zones verwachten we geen problemen en tellen we niet. Die maximumcapaciteit in die zones varieert tussen de 1.800 en de 3.500 mensen. Dat is een pak volk, maar als de maximumcapaciteit overschreden wordt, sluiten we de betreffende strandzone af. We verwachten geen problemen, maar toch bewaken we de capaciteit van drukke strandzones”, benadrukt Dedecker.

Parkeergebouw in Westende

“Ons politiekorps is klaar voor een drukke zomer. Alle scenario’s liggen klaar”, maakt Dedecker zich sterk. “Het toezicht op het strand- en circulatieplan is nieuw en vergt extra mankracht. Maar mobiliteit blijft de grootste zomerse uitdaging. Als het nodig is, kunnen we onze twee grote randparkings gevoelig uitbreiden. In Westende is het nieuwe parkeergebouw trouwens al in gebruik.”

Middelkerke kondigt het strand- en circulatieplan vlak voor het begin van de zomervakantie aan. “We wilden een menselijk plan dat zo goed mogelijk past bij de huidige coronasituatie. Zware maatregelen en beperkingen op het strand wilden we koste wat het kost vermijden, daarom hakten we pas deze week cruciale knopen door. Hoewel ik snel last heb van ‘reglementitis’ kan ik er goed mee leven. Ik moet trouwens al onze diensten uitdrukkelijk bedanken om zo snel te schakelen”, aldus Jean-Marie Dedecker.