Koningskinderen redden 'drenkeling'

PRINS HELPT BRANCARD DRAGEN, PRINSES GEEFT HARTMASSAGE

Koning Filip kijkt toe hoe prinses Elisabeth hartmassage geeft.
Proot Koning Filip kijkt toe hoe prinses Elisabeth hartmassage geeft.
De geplande demonstratie voor het koningspaar en hun kinderen zaterdag heeft een wrange bijsmaak gekregen toen bleek dat twee mensen gestorven waren op zee en enkele reddingsdiensten niet konden deelnemen omdat ze op zoek waren naar een derde vermiste. Het koningspaar kwam toch naar Middelkerke om de strandredders aan het werk te zien, hun kinderen mochten meehelpen.

Een uur later dan gepland kwamen koning Filip en koningin Mathilde zaterdag aan in Westende om een demonstratieoefening bij te wonen. Het bezoek kaderde binnen het 35-jarig bestaan van de kustreddingsdienst. Het koningspaar had eerder al een bezoek aan de Mercator in Oostende achter de rug. Voor de kinderen zou het niet zomaar een oefening worden waarbij ze staan te kijken, maar ze werden volledig betrokken bij de reanimatie van de drenkeling. Prins Gabriël hielp zelfs de draagberrie dragen tot aan de ziekenwagen, terwijl prinses Elisabeth even hartmassage mocht geven, een bijzondere ervaring voor 'drenkeling' Niels Arne Baert. Zelf is hij al aan zijn zevende jaar als redder bezig. "We trainen regelmatig en dan zijn we elk om beurt eens drenkeling. Deze oefening was toch bijzonder. Toen prinses Elisabeth de hartmassage overnam, heb ik toch even mijn ogen geopend. Het gebeurt niet elke dag dat de troonopvolgster van België je hartritme regelt", lacht de redder. Als drenkeling kon hij niet echt praten met het koningspaar. "Ik moest natuurlijk in mijn rol blijven, maar koning Filip heeft me wel aangesproken toen er zogezegd weer een hartslag werd gemeten. Hij vroeg of ik niet te koud had en zei dat ik een pintje verdiend had", lacht Niels Arne.

Prins Gabriël draagt de baxter, terwijl de redders de drenkeling reanimeren.
Proot Prins Gabriël draagt de baxter, terwijl de redders de drenkeling reanimeren.

Onder de indruk

Ook prins Emmanuel hielp bij het vasthouden van medisch materiaal, waaronder de baxter. De jongste dochter, prinses Eléonore (9), was onder de indruk van de oefening en durfde niet dichtbij te komen. Koningin Mathilde week niet van haar zijde en ook redster Julie Duchi deed er alles aan om de jonge prinses om haar gemak te stellen. "Ik zag dat ze geschrokken was van het beeld van de drenkeling omdat het er wel echt uitzag. Ik heb daarom geprobeerd uit te leggen wat er aan het gebeuren was. Ze snapte het wel, maar ze was toch wat bang."


Toen de prinses ook koud kreeg gaf Julie haar jasje. "De koningin vroeg of ze koud had en daarom heb ik de prinses mijn jasje aangeboden. Ik heb vandaag niet echt een koningin, maar vooral een warme mama gezien."


Naast de erkenning voor het werk van de vele redders aan de kust deze zomer was ook het MUG-team van AZ Damiaan aanwezig. Dr. Saartje Bogaerts leidde de reanimatie. "Het is belangrijk dat iedereen een reanimatie kan starten als het nodig is. Het was dan ook een leerrijke oefening voor de koningskinderen."

Daarna helpt hij de draagberrie naar de ziekenwagen dragen.
Proot Daarna helpt hij de draagberrie naar de ziekenwagen dragen.
Redster Julie Duchi legt aan koningin Mathilde en prinses Eléneore uit wat er gebeurt.
Proot Redster Julie Duchi legt aan koningin Mathilde en prinses Eléneore uit wat er gebeurt.