Jean-Marie Dedecker van plan om snelwegparking langs E40 in Mannekensvere te sluiten. “Situatie met transmigranten onhoudbaar”

Het tankstation van Mannekensvere.
Benny Proot Het tankstation van Mannekensvere.
Middelkerks burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) is van plan de snelwegparking langs de E40 in Mannekensvere richting Frankrijk te sluiten. “De situatie met transmigranten is compleet onhoudbaar geworden. Ik ben het echt kotsbeu”, foetert hij. “Ofwel moet de snelwegparking volledig dicht, ofwel kan enkel het tankstation open blijven zonder parkeermogelijkheid voor vrachtwagens.”

Elke nacht worden transmigranten gesignaleerd op en rond de snelwegparking in Mannekensvere, zo bevestigt de wegpolitie alsook de lokale politie Middelkerke. Ook woensdagnacht was het erg woelig. Verschillende automobilisten maakten melding van transmigranten die snelweg overstaken. Een buurtbewoner meldde kort daarna dat hij een tiental vluchtelingen in een vrachtwagen zag kruipen op de snelwegparking. Toen de politiepatrouilles aankwamen, stond echter geen enkele vrachtwagen meer op de parking. Enkele uren later werden in Diksmuide wel twee transmigranten ontdekt in een koelwagen. Ze waren in Mannekensvere aan boord geklauterd maar eindigden in het industriepark in Diksmuide in plaats van Calais of Engeland.

Archieffoto. Parlementslid Jean-Marie Dedecker in de kamer.
Photo News Archieffoto. Parlementslid Jean-Marie Dedecker in de kamer.

Criminaliteit

De aanwezigheid van de snelwegparking in Mannekensvere wakkert volgens Dedecker ook de criminaliteit in Middelkerke en Westende aan. “In het begin van de week pakte de politie nog vijf illegalen op bij inbraken in villa’s rond de Parklaan in Westende, eigendom van tweede verblijvers of mensen die op reis zijn. Twee van de inbrekers bleken minderjarig en werden vrijgelaten. Woensdagnacht werden diezelfde minderjarigen opnieuw betrapt en opgepakt in dezelfde woningen. En zo gaat het elke dag weer verder", zegt Dedecker. Het Brugse parket bevestigt de arrestatie van drie personen onder wie minstens twee minderjarigen. 

Op de snelwegparking in Mannekensvere staan dagelijks heel wat vrachtwagens gestationeerd. Dat wil Dedecker nu onmogelijk maken, ofwel de parking volledig sluiten.
Foto PVBN Op de snelwegparking in Mannekensvere staan dagelijks heel wat vrachtwagens gestationeerd. Dat wil Dedecker nu onmogelijk maken, ofwel de parking volledig sluiten.

Aanzuigeffect

“De snelwegparking heeft een enorm aanzuigeffect. Het gaat om georganiseerde mensensmokkel, maar we kunnen er niets aan doen. Mijn politiemensen zuchten elke dag opnieuw als ze iemand moeten oppakken die al 23 keer een papier kreeg met het bevel om het land te verlaten. Het is als water naar de zee brengen, met dank aan onze wetgeving”, gaat Dedecker verder. Recent zijn nog de bewakingscamera’s rechtstreeks aangesloten op de meldkamers van de federale politie. Donderdag is ook een houten barak waar vuilnisbakken staan afgebroken omdat transmigranten die gebruiken om een brug te maken over een beek om tot op de parking te komen. Sinds een maand is de parking aan de noordkant ook omsloten met omheining.

Gedeeltelijk of volledig sluiten

“Een aanbesteding van liefst 80.000 euro door Agentschap Wegen en Verkeer nadat ik er begin dit jaar voor ijverde. Maar het helpt niet. Elke dag opnieuw worden gaten geknipt in die omheining. Vrijdag ga ik samen met mijn politiecommissaris, iemand van het kabinet van de gouverneur, Agentschap Wegen en Verkeer en de mensen van Texaco ter plaatse om de mogelijkheden af te toetsen. Een eerste optie is dat het gedeelte waar vrachtwagens kunnen parkeren, wordt gesloten. In dat geval zou het tankstation Texaco nog open kunnen blijven om te tanken. Als een gedeeltelijke sluiting niet mogelijk is, moet de snelwegparking mét tankstation gewoon volledig dicht. Een besluit zit er heel snel aan te komen. Ik heb beloofd hier paal en perk aan te stellen en zal dat ook doen. Het duurt al lang genoeg”, besluit de burgemeester van Middelkerke. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • geert dooms

  Er is nu al geen plaats meer voor schauffeur ,schiet eens mee scherp ,transmigraten gaan wel eens nadenken,gaan vanzelf niet meer terugkomen ,dat verzekering ik nu ,

 • Jean De Grande

  "Volgens Dedecker???", bart????? Hij geeft er de feiten nochtans bij. Maar jullie ontkennen zelfs dat de zon licht geeft als het niet in uw linkse kraam past, hé.

 • Wannes Van De Velde

  Inderdaad Tom,Zolang je de oorzaak niet wegneemt zal het probleem alleen maar verschuiven.

 • Plaqlez Jean

  beste burgemeester je ben daar al maanden mee bezig maar je gaat die problemen verplaatsen naar de gewone wegen want de truckers moeten rusten binnenkort staan ze in Nieuwpoort of in Koksijde langs weg zolang de grenzen open zijn blijven die komen dit is Europa jaren terug was dat niet ik woon in Westende en als ik dit lees moet ik alles goed dicht houden aan mijn woning

 • Plaqlez Jean

  eigen schuld dikke bult grenzen zijn open iedereen kan vrij binnen in het land het gaat niet helpen de problemen worden verplaats ik woon in Westende dorp dus moet ik alles goed dicht houden en als het donker word binnen blijven