Ex-raadslid dat wapen op politie richtte, had discussie met toeristen

Franky D. verschanste zich gewapend in zijn huis.
Foto KOS Franky D. verschanste zich gewapend in zijn huis.
De 62-jarige Franky D., voormalig gemeenteraadslid van Middelkerke, is door de Brugse raadkamer vrijgelaten onder voorwaarden. De man bedreigde de politie met een karabijn. "Hij dronk alcohol op zijn zware medicatie", verklaart zijn advocaat. Even voordien had D. een discussie met toeristen die een hond bij hadden.

Het was de vrouw van Franky D. die zaterdag rond 18 uur de politie van Middelkerke opbelde. Haar man zou haar geslagen hebben en zich in hun woning in de Golfbrekersstraat verschansen. Bij aankomst van de agenten richtte D. zijn - weliswaar ongeladen - karabijn op de politie vanuit een kantelraam. De agenten riepen versterking op en konden D. pas na lange tijd overmeesteren. Bij die arrestatie beet de zestiger een agent in de arm, waardoor die arbeidsongeschikt raakte. Gisteren verscheen Franky D. een eerste maal voor de raadkamer in Brugge. Volgens zijn advocaat ontspoorde zijn cliënt compleet door een mix van alcohol en medicatie. "Hij kreeg in 2008 een hersenbloeding en neemt sindsdien zware medicatie", vertelt meester Dennis Tavernier. "Afgelopen weekend heeft hij toch alcohol gedronken op een terras in Middelkerke. Daar raakte hij in een discussie verwikkeld met toeristen die een hond bij zich hadden. Hij is compleet over de rooie naar huis getrokken om zijn karabijn op te halen. Zijn vrouw heeft op tijd de politie kunnen verwittigen." De raadkamer besliste om D. vrij te laten onder strenge voorwaarden. Zo moet hij de nodige medische begeleiding krijgen en kreeg hij ook een absoluut alcoholverbod opgelegd.


D. zetelde jaren geleden voor Vlaams Belang in de gemeenteraad, waarna hij overstapte naar Lijst Dedecker (LDD). Door zijn hersenbloeding verdween hij van het politieke toneel. (SDVO)