Duinenbad ideale locatie voor kinderopvang

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MIDDELKERKE

Iedereen lijkt het erover eens dat het Duinenbad een ideale locatie zou zijn voor kinderopvang.
Foto Proot Iedereen lijkt het erover eens dat het Duinenbad een ideale locatie zou zijn voor kinderopvang.
Op sportpark De Krokodiel komt een nieuw zwembad, met onder andere een fitness en een skatepark. Wat moet er dus gebeuren met het huidige zwembad op het Marktplein?

Open Vld kiest wil de site van het Duinenbad omvormen naar een Huis van het Kind. "De site ligt centraal, is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en toegankelijk voor zowel kinderen als ouders", zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele. "Een Huis van het Kind kun je interpreteren als een plaats waar ouders met al hun vragen over hun kind terecht kunnen. Verschillende organisaties werken er samen en bieden steun aan (aanstaande) gezinnen met kinderen en jongeren. We een ontmoetingsplaats creëren voor gezinnen, administratieve dienstverlening en praktische faciliteiten, zoals een groepsopvang van onthaalouders, naschoolse kinderopvang, huiswerk- en opvoedingsondersteuning. Er is een stijgende vraag naar opvang voor 0- tot 3-jarigen."

Meer flexibiliteit

Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) pleit voor een dienstencentrum. "We steunen de verhuis van het zwembad naar De Krokodiel. Op de plaats van het Duinenbad willen we een nieuw en modern dienstencentrum oprichten, met onder andere een kinderopvang. Dit zou niet alleen het Marktplein aantrekkelijker en levendiger maken, maar ook het gebruik van de ondergrondse parking stimuleren. Er is nu amper vijf procent bezetting voor een parking die zestien miljoen euro heeft gekost."


Ook N-VA denkt aan een gemeentelijke crèche. "Met openingsuren die complementair zijn met de buitenschoolse opvang, vooral in het weekend", vertelt Anthony Goethaels. "Met dit project hebben we meer opvang en meer flexibiliteit. Zo'n kinderopvang is belangrijk voor werkende ouders, onze gemeente heeft heel wat seizoensgebonden arbeid. Maar we zouden ook occasioneel kinderopvang kunnen organiseren, voor een ouder die plots werk vindt of een onverwachtse crisissituatie heeft bijvoorbeeld."

Jeugdcentrum

Geert Verdonck (Project M) waarschuwt: "De druk van de immobiliënsector is groot en enkele leden van het schepencollege zien er geen graten in het zwembad te verkopen en er appartementen te laten optrekken. De site moet publieke ruimte blijven. We zien hier een unieke kans om een nieuw jeugdcentrum te bouwen, waar verschillende diensten van de jongeren- en jeugdwerking terecht zouden kunnen. Een mooie fuifzaal, repetitielokalen, hobbyruimtes en ook de kinderopvang zou er een plaatsje vinden."


Ook Jan Lacombe (Vlaams Belang) wil meer aandacht voor de jeugd. "Een moderne verbouwing geniet onze voorkeur, maar zo'n project mag niet te lang aanslepen."

Evenementenplein

Ook Groen wil de site voorbehouden voor de jeugd. "Een nieuw jeugdhuis en ruime kinderopvang. Vooral naar kinderopvang is er grote vraag", weet Robin De Lille. "We breiden de tuin uit en stellen een speelveld open voor iedereen."


Dirk Gilliaert (CD&V) houdt er een brede visie op na. "Het Marktplein moet een bruisend deel van het centrum worden met mogelijkheden voor winkels, horeca, bewoning en met ruimte voor groen. Het moet een belevings- en evenementenplein worden waarbij de ondergrondse parking optimaal kan benut worden." (TVA)