Doodrijder daagt voor derde keer niet op in politierechtbank

Een 25-jarige man uit Middelkerke is voor de derde keer niet komen opdagen om zich te verdedigen voor de dood van een 65-jarige man uit Berchem. "We hadden gehoopt om eindelijk eens zijn gezicht te zien", zegt de advocaat van de nabestaanden.

Opnieuw geen spoor van Matthias V. (25) uit Middelkerke gisterochtend in de politierechtbank in beroep van Brugge. "Het is de derde keer dat hij zijn kat stuurt, maar het zegt genoeg over die man. Hij heeft acht jaar zijn rijbewijs en in die tijd heeft hij negen zware overtredingen begaan, zien we in zijn strafblad", sprak de advocaat van de familie van Robert Henderick (65) uit Berchem.


De man uit Berchem verliet op 13 juli 2012 met zijn Toyota Yaris de E40 vanuit Brugge. Hij wilde aan het einde van de afrit links de Diksmuidestraat opdraaien, richting Slijpe. De man stak over, maar leek te twijfelen en vertraagde op de middenstrook. Beklaagde Matthias V. uit Middelkerke probeerde de Toyota met zijn bestelwagen nog te ontwijken, maar een klap was onvermijdelijk. Een MUG-helikopter bracht Robert nog naar het ziekenhuis met een zware schedelfractuur, maar daar overleed hij enkele uren later.


Uit het verslag van de verkeersdeskundige bleek V. aan een snelheid van 90 à 95 kilometer per uur te rijden, waar slechts 70 was toegelaten. De twintiger moest zich vorig jaar verantwoorden voor de politierechtbank maar liet verstek gaan. De politierechter veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden, een boete van 2.100 euro en een rijverbod van 2 jaar. De man tekende verzet aan, maar stuurde enkel zijn advocaat. Eerder dit jaar werd zijn zware straf bevestigd. V. legde zich opnieuw niet neer bij zijn straf en tekende beroep aan. Ook gisteren was er geen spoor van de hardleerse bestuurder. "Het slachtoffer dwarste de voorrangsweg en volgens getuigen was mijn cliënt toen zeker zichtbaar. Ik vraag dan ook de vrijspraak of minstens gedeelde aansprakelijkheid", pleitte zijn advocaat. "Die man reed te snel. Had hij trager gereden dan kon hij een botsing vermijden. Dat blijkt uit het onderzoek", vroeg de advocaat van de nabestaanden om opnieuw eenzelfde straf. Vonnis op 16 september. (TRG)