DNA op plakband verraadt dader na spectaculaire inbraak in Euro Shop: voortvluchtige Litouwer riskeert 2 jaar cel

Winkelverantwoordelijke Ruben Bailleul en eigenaar Daniel Kerckhof onder het gat waar door inbrekers eind 2017 binnen drongen.
Benny Proot Winkelverantwoordelijke Ruben Bailleul en eigenaar Daniel Kerckhof onder het gat waar door inbrekers eind 2017 binnen drongen.
Het onderzoek naar de spectaculaire inbraak in de Euro Shop in Middelkerke in december 2017 heeft de identiteit van slechts een van de bendeleden opgeleverd. De 46-jarige Litouwer Gitaras S. is nog steeds voortvluchtig en laat verstek voor zijn proces. Het openbaar ministerie vraagt 2 jaar opsluiting. Bij de inbraak werd een gat in het plafond gemaakt en voor 27.000 euro aan spullen ontvreemd.

De buit betrof hoverboards, spelconsoles van Playstation, Nintendo en XboX, automatische stofzuigers van iRobot en tientallen pakjes scheermesjes. De inbrekersbende plakte de inbraaksensoren van de Euro Shop af met tape alvorens op het dak te klimmen met een ladder en een gat in het plafond te snijden. Vervolgens staken de ladder door het gat en maakten ze die eveneens met tape vast zodat die niet zou verschuiven. Na de inbraak lieten de inbrekers eerder op onzorgvuldige wijze delen van het plakband hangen.

“Op de tape werd het DNA van beklaagde Gintaras S. teruggevonden. De verdachte staat geseind maar werd echter nooit gevonden en is evenmin verhoord. Zijn DNA koppelt hem wel onlosmakelijk aan de inbraak. Die nacht poogde de bende eveneens in te breken in de Action, C&A en Zeeman, maar dat mislukte”, sprak de procureur tijdens het proces. Er werd 2 jaar cel gevorderd. De procureur voegde toe dat de man in 2017 al door de rechtbank van Kortrijk werd veroordeeld tot 6 maanden cel, voor winkeldiefstal in een ander filiaal van Euro Shop. Het ging om identiek dezelfde spullen. Aanwijzingen naar de identiteit van de andere bendeleden zijn er voorlopig niet.

5.000 euro voor gouden tip

Daniël Kerckhof (80), eigenaar van Euro Shop, had na de inbraak 5.000 euro uitgeloofd voor een gouden tip die naar de identiteit van de daders zou leiden. Geen enkele tip bleek echter bruikbaar. De advocaat van Euro Shop eiste als burgerlijke partij op het proces een schadevergoeding van 31.250 euro, inclusief de buit, herstellingskosten en morele schadevergoeding. De rechter velt een vonnis op 3 juni. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.