Burgemeester verlaat debat: "Voorakkoord tussen CD&V en Lijst Dedecker"

Janna Rommel-Opstaele (Open Vld).
Paul Bruneel Janna Rommel-Opstaele (Open Vld).
Burgemeester van Middelkerke Janna Rommel-Opstaele (Open Vld) is gisteravond niet in debat gegaan met de andere lijsttrekkers. "Er is toch al een voorakkoord tussen CD&V en Lijst Dedecker."

Het had een boeiend debat moeten worden in zaal De Branding. Lijsttrekkers van Open Vld, CD&V, Lijst Dedecker, Groen, Project M en N-VA zouden er discussiëren over de toekomst van de gemeente. Maar nog voor het debat van start ging, nam burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open Vld) het woord. "We hebben weet van een voorakkoord tussen CD&V en Lijst Dedecker. Ik vind het niet nodig om in debat te treden, als de politieke kaarten blijkbaar toch al geschud zijn", klonk het, waarop de burgemeester en tientallen Open Vld-sympathisanten de zaal verlieten.


Jean-Marie Dedecker repliceerde: "Ik ontken formeel dat er een akkoord is met CD&V". Wel bevestigde Dedecker - nogmaals - dat hij liefst een coalitie zou vormen tégen Open Vld. Ook bij CD&V, dat nu een coalitie vormt met Open Vld van Rommel-Opstaele, wordt het voorakkoord ontkend. Pikant detail: het is huidig CD&V-schepen Liliane Pylyser-Dewulf die het vermeende voorakkoord wereldkundig maakte, ook al waren er voorheen al geruchten over een CD&V-Dedecker-alliantie. Pylyser-Dewulf komt nu niet meer op bij CD&V en leeft in onmin met de lokale partijtop. Bovendien zou burgemeester Rommel-Opstaele niet gediend zijn met het feit dat de vereniging die zaal De Branding voor het debat afhuurde, een of meerdere kandidaten bij Lijst Dedecker telt. Zo bereikt de politieke sfeer in Middelkerke een nieuw dieptepunt, nadat het al woelige tijden waren na onder andere het casinodossier. Jan Lacombe (Vlaams Belang) was op reis en eveneens afwezig op het debat. (TVA/BPM)