B&B Het Zilte Zand geeft korting aan treinreizigers: “Een luxueus verblijf en zorg dragen voor het klimaat gaan wél samen”

Marina Janssens en Mike Daniels van B&B Het Zilte Zand.
Benny Proot Marina Janssens en Mike Daniels van B&B Het Zilte Zand.
Zin in een luxueus verblijf aan de kust, mét oog voor het klimaat? Dan is B&B Het Zilte Zand in Westende misschien iets voor u. Uitbaters Marina Janssens en Mike Daniels moedigen hun gasten aan om het openbaar vervoer te nemen naar de kustplaats. Ze bieden korting voor wie met de trein en tram naar hen reist. En daar blijft het niet bij. “We gaan de wereld niet veranderen in ons eentje, maar willen wel ons steentje bijdragen.” 

Een tijdje geleden lanceerde de provinciaal toerismebedrijf Westtoer de formule Happy Trip. Het principe is simpel: wanneer je via www.westtoer.be een overnachting boekt bij een van de deelnemende logies, ontvang je binnen de 24 uur kortingscodes waarmee je treintickets kan bestellen voor slechts 9,80 euro heen én terug vanuit elk Belgisch station. 

Antwerpenaars Marina en Mike van Het Zilte Zand, twee jaar open, gaan nog een stapje verder. “De actie van Westtoer zette ons aan het denken”, zegt Mike. “Eerlijk, de trein nemen uit pakweg Limburg of een andere uithoek van ons land is niet altijd evident. Zo hadden we bijvoorbeeld een drietal weken geleden een Limburgs koppel te gast dat in het terugkeren strandde in Brugge, toen een storm hun treinverbinding twee uur deed vertragen. Wij redeneren: als mensen de moeite doen om de trein en vervolgens de tram te nemen naar Westende, dan doen wij óók een inspanning. Daarom bieden we onze gasten die met het openbaar vervoer komen, nog eens 10 procent korting op een overnachting aan. We willen hiermee aantonen dat een luxueus verblijf en zorg dragen voor het klimaat wél samengaan. En we willen wel ons steentje bijdragen voor een betere en gezondere wereld.” 

We zijn niet tégen de auto, hé. We bieden onze gasten gratis parking aan. We willen gewoon op een creatieve manier het verschil maken en mensen ‘triggeren’

Mike Daniels

“De trein of tram nemen, da’s altijd een beetje reizen op zich. Als je de wagen neemt, vergroot je alleen maar de filedruk. Let wel: we zijn niet tégen de auto, hé. We bieden onze gasten gratis parking aan. Maar tegelijk bieden we ook tickets voor de trams en bussen van De Lijn aan voor 6 euro. Zo moeten de gasten geen parkeerplek zoeken of betalen als ze pakweg naar het naburige Middelkerke of Nieuwpoort op uitstap gaan. We willen gewoon op een creatieve manier het verschil maken en mensen ‘triggeren’.”  

Benny Proot
Zelf gefilterd water.
Benny Proot Zelf gefilterd water.

Gewone en elektrische fietsen

Marina en Mike hebben ook twee gewone en twee elektrische fietsen ter beschikking. “Zo sporen we toeristen aan om de omgeving te verkennen op een gezonde manier. Zelfs Oostende is met een elektrische fiets absoluut niet ver weg. Bezoekers kunnen op een makkelijke manier de prachtige kuststreek, het verrassende hinterland en de rust – die ons overtuigden hier een B&B te openen – zelf ontdekken.” 

Een elektrische fiets.
Benny Proot Een elektrische fiets.

Service: met golfcart naar restaurant

Ook leuk: het koppel investeerde zelfs in een elektrische ‘golfcart’ om gasten ‘s avonds naar een restaurant te brengen. “Twee vliegen in één klap: ze moeten zelf niet rijden en kunnen gerust een glaasje drinken.”

Het ontbijt komt van lokale producenten.
Benny Proot Het ontbijt komt van lokale producenten.

Het duurzame element trekt het koppel door op andere manieren. Roerstaafjes voor koffie of thee zijn gemaakt uit gerecycleerd hout, niet van plastic. Ook de huisgemaakte chocopasta of lokaal geproduceerde confituur worden in glazen potjes gepresenteerd. En het wasmiddel is dan weer biologisch. “Jammer genoeg kunnen we momenteel nog geen 100 procent klimaatneutrale oplossingen aanbieden, maar we werken eraan”, voegt Mike er eerlijkheidshalve aan toe. “Het is door tal van duurzame alternatieven aan de gasten te tonen, dat mensen ze misschien ook thuis zullen uitproberen. De reacties van de gasten zijn alvast uitsluitend positief.” 

Het Zilte Zand telt vijf kamers. Een overnachting kan vanaf 125 euro voor twee personen, luxueus ontbijt inbegrepen. Alle info: www.het-zilte-zand.be of 059/44.04.97.

De ontbijtruimte.
Benny Proot De ontbijtruimte.
De badkamer.
Benny Proot De badkamer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.