19 transmigranten opgepakt rond snelwegparking Mannekensvere: “Politie hoopt dat omheining er snel komt”

Archieffoto. De politie onderschept transmigranten op de snelwegparking in Mannekensvere langs de E40.
Bart Boterman Archieffoto. De politie onderschept transmigranten op de snelwegparking in Mannekensvere langs de E40.
De politie heeft donderdagnamiddag en -avond 19 transmigranten opgepakt in de buurt van de snelwegparking Mannekensvere en plaatsen in de Westkust. Het ging om zes Afghanen, vijf Pakistanen, vier Iraniërs, vier Irakezen. “De politie van Middelkerke hoopt dat er snel werk wordt gemaakt van de beloofde omheining van de snelwegparking in Mannekensvere”, zegt commissaris Frank Vandenabeele.

Het ging om een gecoördineerde politieactie van zowel de politiezones Westkust, Riho, Arro Ieper, Middelkerke en de federale politie met cavalerie, luchtsteun en het interventiekorps. Er werd gecontroleerd in de wijde omgeving van de snelwegparking in Mannekensvere, maar ook op andere plaatsen die populair zijn als schuilplaats of verbinding voor transmigranten. Zo werden onder meer 10 vluchtelingen zonder papieren opgepakt op de kusttram aan de Kaai in Nieuwpoort.

Ook ter hoogte van de Uniebrug over de IJzer werden illegalen aangetroffen. “Een van de transmigranten vluchtte in het dichte struikgewas aan de oever van de IJzer. Met behulp van de drone met warmtecamera van de federale politie werd de gevluchte man snel gelokaliseerd. Uiteindelijk kon de federale politie te paard de verscholen Pakistaan staande houden”, zegt commissaris Vandenabeele van PZ Middelkerke. Alle transmigranten werden ter beschikking gesteld van Dienst Vreemdelingenzaken. “Over hun lot volgde snel een beslissing omdat er een gerechtelijk officier van de dienst vreemdelingenzaken aanwezig was tijdens de actie ”, aldus de commissaris.

“Uit het resultaat van de actie blijkt dat transmigranten nog steeds in grote getallen proberen in Groot-Brittanië te raken, door in te klimmen in vrachtwagens op de parking in Mannekensvere. De politie van Middelkerke hoopt dat er snel werk wordt gemaakt van de beloofde omheining”, besluit Frank Vandenabeele. De beslissing van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om een omheining te plaatsen, kwam er begin dit jaar na overleg met Middelkerks burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.