"Je blijft mijn beste vriend, papa"

COLLIN (7), OUDSTE ZOONTJE VAN VERONGELUKTE JÜRGEN LEFEVER (28), LEEST PAKKENDE BRIEF VOOR

Collin leest zijn brief voor zijn papa voor. Zijn mama en de begrafenisondernemer staan de jongen bij.
Benny Proot Collin leest zijn brief voor zijn papa voor. Zijn mama en de begrafenisondernemer staan de jongen bij.
"We zouden nog zo veel samen voetballen, vissen en op reis gaan. Dat ik niets meer samen met jou kan doen, doet zoveel pijn. Maar je blijft mijn beste vriend, papa", snikte Collin (7), het oudste zoontje van Jürgen Lefever (28) uit Middelkerke, op de begrafenis van zijn vader. Jürgen, papa van drie kinderen, kwam vorige week donderdag om het leven bij een ongeval op de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende.

Aula De Valk in Nieuwpoort zat gisteren vol voor de afscheidsplechtigheid. Het verdriet om de graag geziene Jürgen Lefever is dan ook bijzonder groot. De Middelkerkenaar, dakwerker van beroep, stond bekend als een opgewekt en behulpzaam iemand. "Hij was ook een man die zijn dromen najoeg", vertelde Jürgens moeder Marie-Jeanne Berton (59) ons. "Let wel, Jürgen was vroeger een flierefluiter en besefte de waarde van voedsel en spullen niet goed. Zo gooide hij nogal snel eens iets weg. Maar in 2006 vertrok hij naar Niger, waar hij samen met anderen een weeshuis bouwde. Daar gingen zijn ogen open door het zien van alle armoede en leed. Sindsdien gooide hij nooit nog iets weg en schonk hij al zijn kledij en spullen weg. Het kleinste restje eten moest voortaan opgegeten worden", aldus Marie-Jeanne. "Natuur, wintersport, de zee en zijn kinderen waren zijn passie. Hij zag zijn zoontjes Collin (7), Liam (4) en de zes maanden oude Achsa ongelofelijk graag. Hij zou zijn laatste cent uitgeven om samen iets met hen te kunnen doen."

Bart Boterman

Avonturen

De brief die Jürgens oudste zoontje Collin voorlas tijdens de uitvaartplechtigheid, beroerde de hele aula. "Liefste papa. Ook al ben je er niet meer, je blijft mijn beste vriend. We gingen zo vaak samen voetballen, vissen en op reis. Ik herinner me nog dat we naar Kreta waren geweest. Dat was een superreis. Samen hebben we zoveel avonturen meegemaakt. Ik begrijp niet dat je er niet meer bent. Dat we nooit nog samen iets zullen kunnen doen, doet zoveel pijn", sprak Collin. De jongen kon zijn tranen niet bedwingen en huilde de hele brief lang. "Ik zal je nooit vergeten en je zit voor altijd in mijn hart, mijn zonnestraal", besloot Collin.

Overleden zus

Jürgen vormde een koppel met Annouchka Mouhedin, de mama van de 6 maanden oude Achsa. Annouchka's twee kinderen, Luca en Noah, beschouwde Jürgen ook als zijn eigen kroost. "Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, was er meteen vuur tussen ons beiden", vertelde Annouchka in de aula. "Samen overwonnen we alles en zouden we oud worden. Voor jou was niets te veel en voor de kinderen deed je werkelijk alles. Ik zal je altijd herinneren om je goede hart. Afscheid nemen kan ik niet. Het leven wordt anders zonder jou." Ook zijn moeder Marie-Jeanne nam het woord op de uitvaart. "Elke dag kwam je langs, je steunde je mama altijd. Als er iets was, probeerde je me gerust te stellen. Lieve Jürgen, ik wil dat je daarboven samen met zus Stephanie (die enkele jaren geleden overleed, red.) waakt over mij, je broer Joeri, je zus Tessa en je vader Antoon. Vergeten word je nooit", sprak Marie-Jeanne zichtbaar aangedaan.


De urne van Jürgen Lefever wordt bijgezet op de begraafplaats in Middelkerke, naast die van zus Stephanie.