"Dit had Jef Nys nog van mij tegoed"

ALLERLAATSTE STRIPFESTIVAL VOLLEDIG IN TEKEN VAN JOMMEKE

Organisator Chris Cordier tussen Jommeke en zijn stripvrienden.
Geert Van Gheluwe Organisator Chris Cordier tussen Jommeke en zijn stripvrienden.
Chris Cordier (58) organiseert vanaf zondag zijn allerlaatste Stripfestival Middelkerke. "We sluiten in schoonheid af met een festival waar alles rond mijn jeugdidool Jommeke draait. Dat had ik mijn vriend wijlen Jef Nys nog tegoed."

"Ik denk al een paar jaar aan het einde van mijn stripfestival, maar op zondag 6 augustus is het onherroepelijk zover" begint Chris Cordier (58) zijn verhaal. "Die zondagavond sluit ik voorgoed het jaarlijkse zomerstripfestival op de Zeedijk aan het De Greefplein af. Mijn vader Wilfried, mijn vrouw Martine, striphandelaar Daniël Cool en ikzelf zijn ooit bescheiden gestart in 1987. Het zal dus voor de 31ste en de laatste keer zijn dat de striptent drie weken lang op de Zeedijk staat. Daar zijn verschillende redenen voor. Zelf sukkel ik de jongste tijd wat met mijn gezondheid, terwijl de jaarlijkse organisatie met reuzendecors in een grote tent te veel energie vergt. Bovendien ben ik tien maanden geleden grootvader geworden van Noa. En mijn kleindochter gaat echt voor alles" glimlacht Chris.

1997, Chris Cordier met zijn zoon bij tekenaar Jef Nys.
Geert Van Gheluwe 1997, Chris Cordier met zijn zoon bij tekenaar Jef Nys.

Met échte waterval

De stripfanaat moet tijdens zijn laatste stripfestival nog een oude belofte aan zijn vriend wijlen Jef Nys nakomen, de geestelijke vader van Jommeke. "Jommeke krijgt een festival dat integraal aan hem en zijn vrienden gewijd is. Bezoekers krijgen voor de tent al de unieke nagemaakte Straalvogel te zien, die ook centraal staat in de nieuwste strip van Jommeke, 'Missie Middelkerke'. Wie dat wil, zal zich zelf even piloot kunnen wanen. Via 'De vliegende Ton' komen bezoekers daarna in Jommekes wereld terecht, met taferelen uit onder meer 'De Kristallen Grot', 'Pimpeltjesland', 'Jommeke in de knel' en 'De Plastieken Walvis'. Onze geweldige medewerkers bouwen levensgrote decors en figuren te midden van een groene oase vol planten en met een heuse waterval. Voor de fans zijn er uiteraard heel wat strips te koop."

Benny Proot

Signeersessies

Eric De Rop, jarenlang medewerker van de Studio Vandersteen, is dit jaar de huistekenaar. "Hij zal elke dag zijn strips in de voor- en namiddag signeren. Daarnaast passeren ook een 40-tal tekenaars uit binnen- en buitenland de revue. De signeerkalender wordt dagelijks geüpdatet door collega Michel Aerts en is te volgen via de Facebookpagina Strip Middelkerke." Is het striphoofdstuk van Chris Cordier daarna definitief afgesloten? "Niet helemaal, ik blijf nog mijn stripwinkeltje runnen en we zullen volgend jaar met Pinksteren hoogstwaarschijnlijk een ministripfestival organiseren."

Praktisch

Het stripfestival aan de Halte Degreefplein op de Zeedijk van Middelkerke is elke dag, van zondag 16 juli tot en met zondag 6 augustus, gratis toegankelijk van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur. Op de laatste dag sluiten de deuren om 16 uur.