Wéér ongeval op berucht kruispunt

BURGEMEESTER BELOOFT PROEFOPSTELLING MAAR PLEIT OOK VOOR VERSTANDIG AUTORIJDEN

Een auto kwam op zijn dak terecht. Gelukkig raakte er niemand gewond.
Hans Verbeke Een auto kwam op zijn dak terecht. Gelukkig raakte er niemand gewond.
De omwonenden van het kruispunt Statiestraat-Weststraat-Nieuwstraat zijn het beu. Voor minstens de vijfde keer in amper twee maanden tijd gebeurde daar woensdagavond een ongeval, weer omdat een automobilist geen voorrang verleende. "Het omkeren van het eenrichtingsverkeer in een deel van de Statiestraat lost het probleem op", zeggen de omwonenden. Maar burgemeester Verwilst ziet meer heil in een andere oplossing.

Brandweerman Raf Vanlerberghe reed woensdagavond van de kazerne huiswaarts via de Statiestraat. Op het kruispunt met de Nieuwstraat en de Weststraat werd zijn wagen in de linkerflank aangereden door een Citroën Berlingo die uit de Weststraat kwam. Door de botsing ging de nochtans traag rijdende wagen van de brandweerman over de kop. Het voertuig kwam op zijn dak terecht, tegen de gevel van een hoekwoning. Niemand raakte gewond, maar de schade was aanzienlijk. Een houten paaltje en een bolle spiegel, destijds geplaatst omdat er regelmatig ongevallen gebeuren op het kruispunt, werden vernield. Ook beide auto's raakten zwaar beschadigd en twee geparkeerde wagens deelden ook in de brokken. Het ongeval zorgde voor ergernis bij heel wat omwonenden die, gewekt door het geluid van de crash, een kijkje kwamen nemen. "Het zoveelste ongeval in korte tijd", klonk het. Acht in twee maanden tijd, zeggen de omwonenden. Drie vaststellingen in het laatste jaar, waarvan een recent (22 januari) en woensdagavond, zegt de politie.

Het beruchte kruispunt Statiestraat-Weststraat-Nieuwstraat. Bij het ongeval sneuvelden een houten paaltje en een bolle spiegel.
Hans Verbeke Het beruchte kruispunt Statiestraat-Weststraat-Nieuwstraat. Bij het ongeval sneuvelden een houten paaltje en een bolle spiegel.

Structureel probleem

Burgemeester Dirk Verwilst (CD&V) houdt het op vijf ongevallen in twee maanden tijd. "Het zijn er in elk geval ongewoon veel en dat baart ons zorgen", zegt Verwilst. "Ik twijfel er niet aan dat een deel van de ongevallen te maken heeft met onoplettendheid, maar anderzijds is er duidelijk ook een structureel probleem. In de aanloop naar de realisatie van ons verkeerscirculatieplan in 2014 hebben we de situatie onder de loep genomen. Toen werd beslist om in een stukje van de Statiestraat eenrichtingsverkeer in te voeren. Dat nu omkeren, zoals gesuggereerd wordt, is geen goede optie. Dan verhoogt het risico op het kruispunt van de Achtste Linielaan met de Statiestraat en zal het probleem zich verplaatsen. We zien meer heil in een situatie waarbij voorrang verleend wordt aan het verkeer dat vanuit de Weststraat links de Statiestraat wil indraaien. Wie vanuit de Achtste Linielaan de Statiestraat indraait, zou in dat scenario moeten stoppen aan het kruispunt waar de ongevallen gebeuren." Verwilst wil zo snel mogelijk een proefopstelling laten plaatsen. "De bedoeling is om het dossier maandag op het schepencollege te brengen en dan in de daaropvolgende dagen actie te ondernemen. Na verloop van tijd moeten we de situatie evalueren. We hopen dat de automobilisten mee willen in ons verhaal. We kunnen bijvoorbeeld moeilijk inschatten of er sowieso niet sneller gereden zal worden in de Weststraat, als men weet dat op het kruispunt geen voorrang van rechts meer geldt. Het is daarom vooral ook hopen op ieders gezond verstand. Elk ongeval is er immers ook voor ons een te veel", besluit de burgemeester.