We zien ze (steeds minder) vliegen

2014 WAS MET 169 MELDINGEN KALM JAAR VOOR BELGISCH UFO-MELDPUNT

Frederick Delaere onderzoekt al sinds 2007 UFO's - ongeïdentificeerde vliegende objecten - en probeert er een wetenschappelijke verklaring voor te vinden.
Henk Deleu Frederick Delaere onderzoekt al sinds 2007 UFO's - ongeïdentificeerde vliegende objecten - en probeert er een wetenschappelijke verklaring voor te vinden.
Het Belgisch UFO-meldpunt noteerde vorig jaar 169 waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen in ons luchtruim. Dat zijn er 92 minder dan in 2013. Coördinator Frederick Delaere uit Meulebeke wijt de daling onder andere aan het groeiende verbod op vuurballons, maar tegelijkertijd maken drones stilaan hun opmars. Voor een derde van de meldingen had hij geen verklaring.

Frederick richtte in 2007 het Belgisch UFO-meldpunt op met als doel een verklaring te vinden voor elke waarneming in ons luchtruim. Het aantal meldingen ging een paar jaar in stijgende lijn, met als hoogtepunt 341 meldingen in 2011. Sindsdien neemt dat aantal gestaag af, met vorig jaar nog 169 meldingen. Waar de meeste mensen bij UFO's spontaan denken aan groene mannetjes, zoeken Frederick en zijn twee collega's een wetenschappelijke verklaring voor elk ongeïdentificeerd object.

In Ardooie spotten enkele inwoners op 18 mei een helder wit licht in de wolken. Volgens Frederick gaat het om de reflectie van zonlicht op een ballon.
Repro VDI In Ardooie spotten enkele inwoners op 18 mei een helder wit licht in de wolken. Volgens Frederick gaat het om de reflectie van zonlicht op een ballon.

Wensballonnen

"Mensen verwarren UFO's vaak voor weer- of gasballonnen, een vliegtuig, een bizarre wolkenformatie of vuurballonnen", licht Frederick toe. "Het hoge aantal meldingen in 2011 valt bijvoorbeeld toe te wijzen aan de toenmalige opmars van Thaise wensballonnen in ons land. Ondertussen zijn vuurballonnen op veel plaatsen bij wet verboden. Steeds minder burgers laten ze dan ook de lucht in, wat resulteert in een daling van het aantal meldingen. In 2013 werd nog 53 keer melding gemaakt van wensballonnen, in 2014 amper 19 keer. Daarbij is het ook moeilijk uit te maken of het om een echte vuurballon gaat of een exemplaar met LED-licht."

In Zwevezele werden op 17 februari twee metaalachtige objecten gespot. Vermoedelijk ging het om mylarballonnen (gemaakt uit metaalachtige folie, nvdr).
Repro VDI In Zwevezele werden op 17 februari twee metaalachtige objecten gespot. Vermoedelijk ging het om mylarballonnen (gemaakt uit metaalachtige folie, nvdr).

Drones

Een andere reden voor het dalend aantal meldingen is het feit dat de website van het Belgisch UFO-meldpunt verder aangevuld werd met mogelijke verklaringen en dat de meldingsprocedure ondertussen meer details vereist.


Toch vielen in 2014 nog twee uitschieters te noteren. In januari kwamen er twintig meldingen binnen, in juli negentien. "Op 18 januari was er enkele seconden een meteoor boven België en Nederland te zien", gaat Frederick verder. "Acht mensen lieten toen weten dat ze een lichtbol gezien hadden. Het rotsblok is toen vermoedelijk in de atmosfeer opgebrand of in zee gestort. Het verhoogd aantal meldingen in juli danken we dan weer aan het mooie zomerweer, waardoor objecten langer te spotten zijn. Ook in augustus en september waren er telkens vijftien meldingen. Ook opvallend is het stijgend gebruik van drones en multirotors. Vorig jaar spotten we er negen en we verwachten dat dit aantal de komende jaren nog zal stijgen."

Gegevens verzamelen

Het grootst aantal meldingen vorig jaar kwam uit Antwerpen. Een precieze verklaring heeft Frederick daar niet voor. "Dat effect was ook de voorbije jaren merkbaar, maar een oorzaak daarvoor is niet duidelijk. De vreemdste waarneming was voor mij die van een bol die een vorm van een ei maakte in Wondelgem. We kregen helaas te weinig gegevens binnen om te bepalen wat het voorwerp was. Normaal kunnen we acht op de tien gevallen verklaren, vorig jaar waren er dat maar zes op de tien. Bij een derde van de meldingen kregen we onvoldoende gegevens om te kunnen afleiden waarover het ging. Mensen vergeten vaak cruciale info, zoals het tijdstip of de kijkrichting mee te geven."


Info op www.ufomeldpunt.be.