Vliegende schotels verklaard

UFO-KENNER SCHRIJFT WETENSCHAPPELIJK BOEK

Foto Gruyaert
De waarheid achter de waarneming achterhalen. Dat wil Frederick Delaere (32) doen. De Meulebeekse oprichter van het Belgisch ufo-meldpunt heeft met 'Ufo's in België en Nederland' een boek geschreven vanuit een wetenschappelijk perspectief.

Frederick richtte in 2007 het Belgisch ufo-meldpunt op omdat hij voelde dat er nood was aan een neutraal en onafhankelijk meldpunt voor vreemde luchtverschijnselen. "Als het over 'unidentified flying objects' gaat, kramen mensen soms de grootste onzin uit. Met internet is dat er niet op verbeterd", zegt hij. "Ze leggen vaak de link tussen buitenaards leven en ufo's, terwijl die twee volledig los van elkaar staan. Als er een melding binnen komt, trachten wij een verklaring te geven. Acht op de tien keer slagen we daar ook in en dan zijn er geen groene mannetjes te bespeuren."


Het meldpunt krijgt tot 200 meldingen per jaar binnen. Frederick en zijn collega's gaan vaak ter plaatse en stellen nadien een onderzoeksrapport op. Die bevindingen werden nu gebundeld in een 204 pagina's tellend boek dat de Tieltse uitgeverij Lannoo in ons land en Nederland uitbrengt. "Er zijn immers weinig kritische boeken over het onderwerp", weet Frederick.


"In het boek beschrijf ik niet alleen wat er in het verleden werd geschreven, maar ook over welke ufogroepen hier bestaan. Uiteraard wijd ik ook heel wat bladzijden aan de waarnemingen zelf. Mensen vergeten vaak wat er daarbij komt kijken. Ik leg mijn werkwijze uit, en uiteraard haal ik ook voorbeelden aan, met de wetenschappelijke uitleg er bij."


Ongeïdentificeerde voorwerpen bleken achteraf vaak Thaise lampions, weerballonnen of vliegtuigen te zijn. "Maar we konden niet alle waarnemingen verklaren, sommige blijven mysterieus", zegt Frederick.

Mysterie

"Ook daar wijd ik een hoofdstuk aan. Zo was er ooit een melding van drie soldaten op de militaire luchtmachtbasis van Koksijde. Toen ze een vreemd voorwerp spotten en er heen reden, verdween het nog voor ze erbij raakten. Dat mysterie werd nooit opgehelderd." Ook de befaamde Belgische ufogolf van eind jaren '80 en begin jaren '90 komt aan bod, net als de beruchte valse foto van een driehoek uit die periode. "Toen dacht zowat iedereen ufo's te zien, maar dat is ondertussen gestagneerd", klinkt het .


'Ufo's in België en Nederland' is vanaf dinsdag 15 april verkrijgbaar in de boekhandel.