Sport- en recreatiedomein Ter Borcht breidt uit

N-VA hekelt “aankoop voor BK veldrijden”, gemeente ziet meer mogelijkheden

Domein Ter Borcht breidt uit met het stuk weiland met maïs op de achtergrond. De oppositie hekelt dat de aankoop enkel dient voor het BK  veldrijden, maar de gemeente nuanceert dat.
Joke Couvreur Domein Ter Borcht breidt uit met het stuk weiland met maïs op de achtergrond. De oppositie hekelt dat de aankoop enkel dient voor het BK veldrijden, maar de gemeente nuanceert dat.
De gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor de uitbreiding van sport- en recreatiedomein Ter Borcht. Het zet 275.000 euro opzij om twee hectare te kopen tussen het domein en de Krekelstraat. Oppositiepartij N-VA hekelt dat de aankoop vooral dient om het BK veldrijden in 2021 te kunnen ontvangen, maar volgens de burgemeester zijn er nog meer mogelijkheden.

De gronden zijn eigendom van drie verschillende eigenaars en liggen volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan van Ter Borcht in een zone voor dagrecreatie en parkgebied. Het veertig jaar oude domein omvat naast kasteel Ter Borcht heel wat sport- en recreatiefaciliteiten, zoals het zwembad, de sportvelden, visvijvers, een speelplein, bos en het Robinsoneiland. Het is bijna achttien hectare groot en met de aankoop breidt het domein nog eens twee hectare uit.

“Alleen voor cyclocross gekocht”

Oppositiepartij N-VA is niet tegen de uitbreiding, maar ziet die vooral in het kader van het Belgisch kampioenschap veldrijden gebeuren. Dat strijkt op 9 en 10 januari 2021 op Ter Borcht neer. “We kunnen een uitbreiding alleen steunen als er verantwoorde plannen voor alle Meulebekenaars zijn”, legt fractieleider Benedikt Van Staen (N-VA) uit. “In 2017 was er al sprake van de opmaak van een plan voor Ter Borcht. Dit zou in de zomer van 2018 vrijgegeven worden, maar we wachten nog altijd. We kunnen dus alleen maar concluderen dat deze grond gekocht werd in het kader van het BK en dit ten voordele van vzw Cyclocross Meulebeke.”

De uitbreiding van Ter Borcht vanuit de lucht: rood is het huidige domein, blauw is de uitbreiding tot aan de Krekelstraat.
Google Street View De uitbreiding van Ter Borcht vanuit de lucht: rood is het huidige domein, blauw is de uitbreiding tot aan de Krekelstraat.

De partij is ook misnoegd dat er nog geen duidelijkheid is rond het nieuwe meerjarenplan. “Een foert aan de inwoners, oppositie en verschillende raden”, meent Van Staen. “De meerderheid blijft het belang van burgerparticipatie negeren. Ja, er was een participatiemoment in juni, maar daar kregen we alleen onvolledige resultaten van. De uitleg is er niet gekomen, laat staan overleg.”

Wandelpaden en bomen

Burgemeester Dirk Verwilst (Lijst van de Burgemeester) erkent dat de internationale wielerunie UCI gevraagd heeft om het domein - met het oog op het BK - uit te breiden. “Maar het is niet zo dat de aankoop alleen in functie van die ene dag gebeurt. Mountainbikers zullen er hun hobby kunnen uitoefenen en we gaan er uiteraard ook bomen aanplanten en wandelpaden aanleggen. We willen ook een Finse pinste rond het domein, inclusief dat nieuwe stuk, aanleggen. We kopen dit nu om klaar te zijn tegen die eerste week van 2021, maar die uitbreiding heeft uiteraard nog meer functies. Bovendien moesten we snel handelen, want er waren andere kapers op de kust. Hadden we niet snel beslist, dan zou de prijs opgedreven worden.”

Renovatie kasteel

Opvallend: naast partijgenote Nele Gelaude onthielden ook kartelpartners Bert Verdru en Lieve Germonprez zich bij de stemming. “We vinden dat je eerst een beleidsplan moet opmaken en dan pas actie moet ondernemen”, reageert Verdru. “We verwachten dat er in de toekomst wel meer zo gewerkt zal worden en daarom onthoud ik mij persoonlijk op dit punt.” 

“Normaal koop je eerst een stuk grond en dan pas bouw je. Hier werken we ook zo”, countert Verwilst. De uitbreiding werd uiteindelijk met tien stemmen van de meerderheid tegen tien onthoudingen aangenomen.

Ook de renovatie van kasteel Ter Borcht moet tegen het BK klaar zijn. De gemeente wil het dan gebruiken als ontvangstruimte voor belangrijke gasten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.