Ruim 300 oproepen voor brandweer Midwest: Voornamelijk omgevallen bomen en hekken

Bewoner Tillo Maertens bij de restanten van de omgevallen boom die op het dak van zijn woning terecht kwam.
LSI Bewoner Tillo Maertens bij de restanten van de omgevallen boom die op het dak van zijn woning terecht kwam.
In Meulebeke is maandagochtend een stevig uit de kluiten gewassen boom op het dak van een woning gevallen. De boom zorgde voor een gat in het dak bij bewoner Tillo Maertens (81). In totaal kreeg de brandweer van de zone Midwest sinds zondagochtend al driehonderd oproepen te verwerken.

Rond 8 uur op maandagochtend werd Tillo in zijn woning in de bosrijke omgeving van de Bosweg in Meulebeke bruusk opgeschrikt. “Ik hoorde een korte, doffe knal”, vertelt hij. “Ik dacht eerst dat het om een donderslag ging. Tot bleek dat een van de bomen rond mijn woning het had begeven en op het dak was gevallen. Ik woon hier al vijftig jaar en maakte al ergere stormen mee, zoals halfweg de jaren negentig. Maar zoiets gebeurde nog nooit. Er viel wel al eens een boom tot op een meter van mijn deur. Die gesneuvelde boom was wellicht al ziek.”

Tillo riep de hulp in van de brandweer om de boom in stukken te zagen en een zeil op het beschadigde dak te leggen.

De boom kwam op het dak van de woning van Tillo terecht.
Danny Sagaert De boom kwam op het dak van de woning van Tillo terecht.

Bij de brandweer van de zone Midwest liepen sinds zondagochtend zo’n driehonderd meldingen van stormschade binnen, gelijkmatig verspreid over het volledige grondgebied van het werkingsgebied. Meestal ging het om (platte) daken die het onder het gebeuk van de wind begaven, omgevallen bomen of hekken. Zo sneuvelde maandagochtend nog een boom in de Wolvestraat op de Bosmolens in Izegem.

In de Wolvestraat in Izegem mist de bomenrij langs de dreef voortaan een exemplaar.
Danny Sagaert In de Wolvestraat in Izegem mist de bomenrij langs de dreef voortaan een exemplaar.

Langs de sporen in de Nederweg in Izegem sneuvelden een omheining en zitbankje. Die kwamen ei zo na op de sporen terecht. De brandweer zorgde er met rood-wit waarschuwingslint voor dat er niemand op de sporen kon.

Een zitbank en omheining sneuvelden langs de sporen in Izegem.
LSI Een zitbank en omheining sneuvelden langs de sporen in Izegem.

Tijdens de stormpiek zondagavond liep ook nog een melding van een woningbrand langs de Roeselaarsestraat in Izegem binnen. Uiteindelijk was er geen sprake van brand. Hevige slagregens hadden in een woning aan de overkant van het Texaco-tankstation voor waterinsijpeling en kortsluiting gezorgd.

Door waterinsijpeling ontstond er zondagochtend een kortsluiting in een woning in Izegem.
LSI Door waterinsijpeling ontstond er zondagochtend een kortsluiting in een woning in Izegem.