Nieuw fusierusthuis Zonnewende in laatste rechte lijn naar opening: “Som is zoveel groter dan de delen”

Een conceptbeeld van het nieuwe woonzorgcentrum van Meulebeke
RV Een conceptbeeld van het nieuwe woonzorgcentrum van Meulebeke
Het nieuwe rusthuis Zonnewende, het resultaat van een fusie tussen Sint-Vincentius en Ter Deeve, zal op 5 november in gebruik worden genomen. Twee maanden vroeger dan gepland zullen 155 bewoners en 145 medewerkers hun intrek kunnen nemen in de nieuwe gebouwen in de Karel van Manderstraat.

Werklieden leggen de laatste hand aan de afwerking van het gebouw en ondertussen is ook de verhuisplanning opgesteld. Dinsdagnamiddag werd de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en woonzorggroep GVO ondertekend. “We hebben een lange weg afgelegd”, zegt burgemeester Dirk Verwilst. “Maar nu zijn we klaar voor de toekomst. Tot 2025 zal het aantal zestigplussers in onze gemeente met 24 procent stijgen. Bij de tachtigplussers gaat het om 20 procent. Met dit nieuwe rusthuis kunnen we voor verschillende zorgnoden een oplossing bieden.”

De laatste hand wordt gelegd aan Zonnewende in Meulebeke. Deze ruimte ligt centraal tussen de twee vleugels in en wordt het kloppende hart van het gebouw.
Sam Vanacker De laatste hand wordt gelegd aan Zonnewende in Meulebeke. Deze ruimte ligt centraal tussen de twee vleugels in en wordt het kloppende hart van het gebouw.

Rustgevende omgeving

De nieuwe gebouwen - met een kostenplaatje van 21 miljoen euro - bestaan uit twee vleugels, opgedeeld in leefgroepen waar telkens tien tot vijftien bewoners samen leven. In totaal zijn er 150 bedden - het oude OCMW-rusthuis Ter Deeve had er 44, Sint-Vincentius had er 106 - waarvan vijf kamers voor echtparen met een zorgbehoevende partner. Dat laatste is nieuw in de regio. “Qua architectuur en inrichting hebben we het concept ‘healing environment’ toegepast”, legt directeur Mieke Van Acker uit. “Dankzij natuurelementen in het interieur en het gebruik van zachte, oriënterende kleuren creëren we een positieve en rustgevende omgeving.  Verder hebben we in de gebouwen ook binnentuinen en terrassen aangelegd, net als een wandelpad rond het gebouw.”

Elke leefgroep krijgt een gezamenlijk terras en/of zicht op een binnenpleintje.
Sam Vanacker Elke leefgroep krijgt een gezamenlijk terras en/of zicht op een binnenpleintje.

Plaats voor Mivalti en 100 assistentiewoningen

Het  gebouw van Sint-Vincentius in de Bonestraat werd ondertussen verkocht aan een groep ontwikkelaars. In de plaats komen appartementen en woningen. Het deel van het gebouw waar nu nog kortverblijf wordt georganiseerd, zal op termijn gebruikt worden als woning voor jongeren door het Tieltse centrum voor mensen met een beperking Mivalti. De gebouwen van Ter Deeve worden dan weer ingeschakeld als assistentiewoningen. “De 44 kamers van het rusthuis zullen verbouwd worden tot negentien assistentiewoningen, terwijl er op hetzelfde terrein nog eens tachtig extra assistentiewoningen zullen bijkomen, waarvan 34 van De Mandel”, weet burgemeester Dirk Verwilst.

Zicht op de achterkant van Zonnewende. In de achtergrond zie je het pas aangelegde wandelpad, dat rond het gebouw loopt.
Sam Vanacker Zicht op de achterkant van Zonnewende. In de achtergrond zie je het pas aangelegde wandelpad, dat rond het gebouw loopt.

Zowel de bewoners van de assistentiewoningen als de bewoners van de appartementen zullen een beroep kunnen doen op de diensten van Zonnewende. “De som is zoveel groter dan de delen ooit waren”, verwoordt gedelegeerd bestuurder Bernard Bruggeman van woonzorggroep GVO het. “Vroeger hadden we een gespreide slagorde, maar door de krachten te bundelen, kunnen we een enorm scala aan diensten aanbieden. Zo beschikken we ook over een dagverzorgingscentrum, een centrum voor kortverblijf, is er een Infopunt Dementie, maaltijdzorg, zorgcoaching en een bewegingsprogramma voor 55-plussers uit Meulebeke.”

Dagprijs gestegen

De dagprijs van het nieuwe rusthuis is voor nieuwe bewoners vastgelegd op 65 euro, wat na aftrek van een infrastructuurkorting van de overheid uiteindelijk op 59,89 euro komt. Voor de bewoners zal de dagprijs geleidelijk aangepast worden, al zat er tussen de huidige dagprijs van Ter Deeve en die van Sint-Vincentius een euro verschil. Dat verschil compenseert de gemeente. “Per bewoner passen we 1,08 euro per dag bij”, legt Verwilst uit. “In totaal komt dat op zestienduizend euro per jaar, al zal dat scenario uitdoven naarmate er meer nieuwe bewoners bij komen.”

De laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe rusthuis Zonnewende van Meulebeke. In de gangen zijn overal grote ramen.
Sam Vanacker De laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe rusthuis Zonnewende van Meulebeke. In de gangen zijn overal grote ramen.
Trotse leden van het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van woonzorggroep GVO bij de nieuwbouw van Zonnewende.
Sam Vanacker Trotse leden van het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van woonzorggroep GVO bij de nieuwbouw van Zonnewende.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.