Marialoopschool lijkt wel hotel op eerste schooldag, met piccolo’s en ‘poetsvrouwen’

De leerkrachten staan verkleed als poetsvrouwen voor de klas.
Maxime Petit De leerkrachten staan verkleed als poetsvrouwen voor de klas.
Dertig leerlingen van de Marialoopschool kwamen maandagmorgen voor het eerst in weken weer naar school. De veiligheidsmaatregelen tegen corona werden er op een ludieke manier uitgelegd aan de kinderen. Aan de poort werden ze wegwijs gemaakt door piccolo’s en de juffen verschenen voor de klas verkleed als... poetsvrouwen. “Want ontsmetten is nu één van hun hoofdtaken”, legt directeur Eva Rubens uit.

Het leek maandagochtend wel 1 september in de Marialoopschool. De leerlingen werden er verwelkomd met muziek en heel wat ouders namen foto’s of maakten filmpjes van hun spruit aan de schoolpoort. Maar al snel werd het voor de leerlingen duidelijk dat de rest van het schooljaar in een strak keurslijf is gestopt. Wie op school arriveerde, moest eerst de handen ontsmetten en vervolgens ging het via looplijnen en pijlen naar de eigen bubbel. Geen knuffels met de vriendinnen of highfiven met de kameraden, maar afstand bewaren. Toch toonden heel wat leerlingen zich enthousiast om eindelijk weer op school te zijn. “Ik ben superblij, want ik heb de school heel hard gemist”, vertelt Denissa Ostyn uit het zesde leerjaar. “Ik kijk er niet alleen naar uit om mijn vriendinnen terug te zien, maar ook de juf en eigenlijk verlang ik ook om gewoon weer op de schoolbanken te zitten. Binnen enkele weken zit de lagere school er voor mij op en vanaf volgend schooljaar trek ik naar het Sint-Jozefsinstituut in Tielt, dus het is een belangrijk schooljaar voor mij. Ik had de voorbije weken wel wat zenuwen dat ik onvoldoende voorbereid zou zijn op de overstap. Het is dan ook een geruststelling dat ik hier terug ben. En ja, het zal anders zijn. Maar de school heeft ons vorige week al een filmpje gestuurd zodat we goed weten wat kan en mag.”

 Denissa Ostyn arriveert op school met de glimlach en wordt meteen gevraagd om de handen te ontsmetten.
Maxime Petit Denissa Ostyn arriveert op school met de glimlach en wordt meteen gevraagd om de handen te ontsmetten.

Hotel

In dat filmpje zie je directrice Eva Rubens als schoolmascotte Iboe en het lerarenkorps uitgedost als piccolo’s en poetsvrouwen. Zo liepen ze er ook maandagochtend bij. “We wilden graag iets leuks doen voor de heropstart”, zegt directeur Eva Rubens. “Zo kwamen we uit bij het verhaal van het hotel met de piccolo’s die de gasten ontvangen en de weg wijzen. Daarnaast verkleedden de leerkrachten zich als poetsvrouwen, want één van hun hoofdtaken is nu ontsmetten.” Dat initiatief maakte het niet alleen leuk voor de leerlingen, maar werd ook geapprecieerd door de ouders. “Ze hebben alles hier fantastisch georganiseerd”, reageert Xavier Decour, papa van Axana uit het tweede leerjaar. “Zowel Axana als wij zijn heel blij dat ze terug naar school mag, al is haar mama wel wat ongerust omdat het toch aanpassen is. Maar als ik alles hier zo zie, dan ben ik overtuigd dat alles vlot zal verlopen.”

Xavier Decour liet z'n dochter Axana met een gerust hart achter op school.
Maxime Petit Xavier Decour liet z'n dochter Axana met een gerust hart achter op school.

Woensdag, javeldag

Het team van de Marialoopschool startte allesbehalve onbezonnen opnieuw op. De voorbije weken werd er volop gepuzzeld en de infrastructuur onderging een stevige transformatie om de kinderen veilig te kunnen ontvangen. “Het eerste, tweede en zesde leerjaar zijn opgedeeld in twee bubbels. Het ene deel van de klas komt naar school op maandag en donderdag, de andere op dinsdag en vrijdag. Woensdag is javeldag. Dan wordt de school grondig gereinigd”, duidt de directrice. “Elke leerling heeft z’n vaste bank in de klas, elke klas heeft een tijdsslot om naar het toilet te gaan, eten gebeurt ’s middags in de klas en elke groep heeft pauze op een ander moment zodat de verschillende bubbels van elkaar gescheiden blijven. Bovendien ontsmetten de leerlingen samen met de juf op het einde van de lesdag hun lokaal waarna de poetsvrouw nog aan de slag gaat. Het was een stevige uitdaging om alles georganiseerd te krijgen, zeker omdat we ook nog eens 30 kinderen in de opvang hebben. Maar voorlopig ben ik alvast heel tevreden over hoe alles verloopt.”

Poetsvrouwen met mondmaskers zijn heer en meester in de klas.
Maxime Petit Poetsvrouwen met mondmaskers zijn heer en meester in de klas.
Bij de start van de lessen geven de juffen nog wat extra info. Hier toont de juf hoe je het veiligst kan niezen.
Maxime Petit Bij de start van de lessen geven de juffen nog wat extra info. Hier toont de juf hoe je het veiligst kan niezen.
Het blijft een vreemd zicht: veel afstand tussen de banken en ontsmettingsmiddel steeds bij de hand in de klas.
Maxime Petit Het blijft een vreemd zicht: veel afstand tussen de banken en ontsmettingsmiddel steeds bij de hand in de klas.
Handen ontsmetten bij aankomst.
Maxime Petit Handen ontsmetten bij aankomst.
Handen ontsmetten bij aankomst.
Maxime Petit Handen ontsmetten bij aankomst.
Overal op school hangen ook affiches die wijzen op de coronamaatregelen.
Maxime Petit Overal op school hangen ook affiches die wijzen op de coronamaatregelen.
Ontsmetten is dezer dagen heel belangrijk dus dosten de leerkrachten zich uit als poetsvrouw.
Maxime Petit Ontsmetten is dezer dagen heel belangrijk dus dosten de leerkrachten zich uit als poetsvrouw.
Iboe de uil verwelkomde de kinderen aan de poort.
Maxime Petit Iboe de uil verwelkomde de kinderen aan de poort.
Directrice Eva Rubens
Maxime Petit Directrice Eva Rubens
De kinderen kregen een infobrochure
Maxime Petit De kinderen kregen een infobrochure
Looplijnen leiden de kinderen naar hun lokaal.
Maxime Petit Looplijnen leiden de kinderen naar hun lokaal.
ook aan de schoolpoort wordt aangemaand om afstand te bewaren.
Maxime Petit ook aan de schoolpoort wordt aangemaand om afstand te bewaren.
De leerkrachten geven verkleed als poetsvrouw les.
Maxime Petit De leerkrachten geven verkleed als poetsvrouw les.
Handen ontsmetten bij aankomst op school.
Maxime Petit Handen ontsmetten bij aankomst op school.
Handen ontsmetten bij aankomst op school.
Maxime Petit Handen ontsmetten bij aankomst op school.
Het team van de Marialoopschool.
Maxime Petit Het team van de Marialoopschool.
Ook Iboe ontsmet z'n vleugels.
Maxime Petit Ook Iboe ontsmet z'n vleugels.