In de kijker op Erfgoeddag: borstelindustrie in...Meulebeke

Filip Bouckaert in zijn atelier met twee borstels die dienen om prei of knolselder te wassen. Hij is de laatste ambachtelijke borstelmaker van Meulebeke.
VDI Filip Bouckaert in zijn atelier met twee borstels die dienen om prei of knolselder te wassen. Hij is de laatste ambachtelijke borstelmaker van Meulebeke.
Op Erfgoeddag – dit jaar op zondag 28 april – duiken we in de wondere wereld van het vakmanschap. Ambachtslui en aanverwanten staan op verschillende locaties in onze regio in de kijker. In Meulebeke staan de spots gericht op de borstelnijverheid. Een van de deelnemers is Filip Bouckaert, de laatste échte borstelmaker van de gemeente.

Voor Erfgoeddag slaat de gemeente de handen in elkaar met heemkring Mulenbeca, huisbrouwerij Klondiker en de firma Moerman. Die laatste specialiseert zich in het vervaardigen van vloer- en ruitenwissers op grote schaal. “We voorzien een historisch drieluik”, belooft heemkring-voorzitter Frank Develtere. “Er is een rondleiding in de oude bedrijfsgebouwen van de firma Moerman, de mogelijkheid om een glas ambachtelijk bier te drinken en er is de tentoonstelling ‘Van Boom tot Borstel’. Iedereen verwijst altijd naar Izegem als borstelstad, maar ook Meulebeke heeft in die industrie een belangrijke rol gespeeld. Door middel van film en foto maken we een wandeling door onze lokale borstelnijverheid. We willen de mensen een dieper inzicht geven in hoe het er aan toe ging in zaken als De Gouden Leeuw, de Molen, het Hoefijzer en De Tijger.”

De organiserende ploeg achter Erfgoeddag in Meulebeke.
VDI De organiserende ploeg achter Erfgoeddag in Meulebeke.

Blaton

De expo belicht onder andere Camiel Vandevondele, stichter van brouwerij Vondel, maar ook borstelfabrikant. Op de tentoonstelling is er verder plaats voor borstels van Filip Bouckaert, die de laatste échte ambachtelijke borstelmaker van Meulebeke is en de traditie van familiebedrijf Blaton-Bouckaert nog altijd verderzet. “Het product is in de loop der jaren behoorlijk veranderd”, geeft Filip toe. “Nu richten we ons op borstels voor industriële toepassingen. Denk aan borstels die dienen voor een carwash of om prei of andere groenten van een landbouwer te wassen. Mijn oom Herman Blaton was de laatste authentieke Meulebeekse borstelmaker. Toen ik in 1988 afstudeerde, leerde ik het beroep gaandeweg via hem.”

Enkele kleinere borstels van Blaton-Bouckaert.
VDI Enkele kleinere borstels van Blaton-Bouckaert.

Precisiewerk

In 1997 verhuist de borstelmakerij nar de Tieltstraat 87, waar Filip tot 2001 de borstelactiviteiten met de wasserij van zijn moeder combineerde. “Onze grote troef is dat we hier alles op maat maken”, vertelt Filip. “Zo zijn we de enige fabrikant van carwashborstels in België. Het monteren is precisiewerk en dat vereist een brede kennis en vakmanschap. Geen sinecure, want bepaalde borstels uit polyethyleen laten restdeeltjes achter op het lak, waardoor de glans verdoft. Een vilten systeem is dan het alternatief dat we aanbieden. Naast mij staat er nog één andere werknemer in de zaak.”

Filip bij een van de carwashborstels die hij zelf maakt.
VDI Filip bij een van de carwashborstels die hij zelf maakt.

Pralines

De toepassingen voor de borstels die Filip maakt zijn vrij uitgebreid. “We maken ook borstels voor de voedingsindustrie, zoals borsteltjes die pralines verpakken of borstels voor de auto-industrie. Fabrikanten contacteren me vaak met de vraag om een specifiek probleem op te lossen door een borstel speciaal voor hen te creëren. Het bedenken en de oplossing vinden is een uitdaging, maar dat maakt mijn vak net zo interessant.”

Alle activiteiten vinden die dag tussen 13.30 en 17 uur plaats op de terreinen van Moerman in de Tieltstraat 21. De tentoonstelling kan je daar bezichtigen en de rondleidingen starten er uiteraard. Nadien kan iedereen een biertje van Klondiker proeven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.