Hier komt mooiste terrasje van Meulebeuke

RESTAURATIE INTERIEUR KASTEEL TER BORCHT BEGINT VOLGEND JAAR

Leden van het gemeentebestuur voor het kasteel.
Couvreur Leden van het gemeentebestuur voor het kasteel.
De buitenkant van kasteel Ter Borcht is gerestaureerd, nu het interieur nog . De werken beginnen volgend jaar. Op het gelijkvloers komt een horecazaak met terras, op de verdiepingen ruimtes voor vergaderingen, expo's en huwelijken. "Hoeveel dat zal kosten? Veel", zegt burgemeester Dirk Verwilst (CD&V), "maar we rekenen op subsidies."

Kasteel Ter Borcht in zijn huidige vorm dateert van 1860. Het monumentale, beschermde gebouw is al sinds 1965 in handen van de gemeente Meulebeke. Decennialang was het kasteel de thuishaven van sportschool VILO, maar de school moest verhuizen toen de restauratie begon. Want om recht te hebben op 80 procent subsidies, moest het kasteel leegstaan. "Die restauratiewerken lopen nu op hun einde", vertelt burgemeester Dirk Verwilst (CD&V). "Het werd dan ook tijd dat we knopen doorhakten over de toekomst van het kasteel. Het gebouw mag nu wel mooi zijn vanbuiten, het moet ook binnenin een echte meerwaarde worden voor de Meulebekenaars. Daarom willen we nu ook het interieur aanpakken."

Pannenkoeken

De gemeente heeft de plannen klaar. "In de benedenverdieping willen we een horecazaak", zegt burgemeester Verwilst. "We gaan hiervoor op zoek naar een private partner die zowel recepties, de betere keuken als een pannenkoek en wafel kan aanbieden. Aan de zuidkant willen we een groot terras met uitkijk op het water. Deze horecazaak moet echt dé place to be worden voor wie ons recreatiegebied van 17 hectare wil bezoeken."

Kasteelpark

Ook voor de twee bovenverdiepingen zijn er plannen. "Het is onze droom om in het kasteel huwelijken te voltrekken en jubilea te vieren", gaat Verwilst verder. "Ook willen we polyvalente ruimtes die gebruikt kunnen worden door verenigingen en bedrijven." Ook over een expositieruimte en een toeristisch onthaalpunt wordt nagedacht. Het kasteelpark krijgt ook een make-over. "Het verloederde groen moet plaats ruimen voor een open, toegankelijk park. Aan de kant van de Ter Borchtlaan komt een brug zodat de ruime parking daar perfect is voor bezoekers."


Maar eerst is er werk aan de winkel. "De restauratie moet rekening houden met de authentieke elementen. En er zijn ook ingrijpende werken nodig op vlak van versterking van de draagvloeren." Een exacte schatting van de kosten is er nog niet. "Maar het zal veel geld kosten", zegt de burgemeester. "We hopen op subsidies. We hebben nog een parcours af te leggen, maar hopelijk starten de werken in het voorjaar van 2018."