Heemkring eert ‘stille’ verzetsheld Joseph Versavel met boek

Heemkundige Inez Demarrez schreef het boek rond het leven van Joseph Versavel.
VDI Heemkundige Inez Demarrez schreef het boek rond het leven van Joseph Versavel.
Joseph Versavel vocht in 1914-1918 aan de loopgraven bij de IJzer en maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het verzet, maar moest dat uiteindelijk met zijn leven bekopen. Zijn verhaal bleef tot nu toe wat onderbelicht, maar heemkundige Inez Demarez brengt daar met de publicatie van het boek ‘Met hart en ziel. Het levensverhaal van Joseph Versavel’ verandering in.

Inez Demarez is met dit boek niet aan haar proefstuk toe. Ze pende voor heemkring Mulenbeca een tiental publicaties over verschillende lokale historische figuren en gebeurtenissen. In 2014 schreef ze naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog nog het boek ‘ ’t is Oorlog! Meulebeke in 1914-1918’. Dit keer richtte ze haar pijlen op Joseph Versavel. “Hij was een dynamisch mens die veel voor Meulebeke betekend heeft, maar waar eigenlijk weinig over terug te vinden was”, vertel Inez. “Gelukkig konden we terecht bij zijn zoon Staf, die ondertussen ook al flink in de tachtig is. Hij kon nog veel leemtes invullen.”

Versavel bleek niet alleen een oud-strijder, maar was ook apotheker en mede-oprichter van het Davidsfonds in Meulebeke. “Kortom, een duivel-doet-al”, vertelt Inez. “Een uitzonderlijk man in bewogen tijden. Nog tijdens zijn studies werd hij ingelijfd bij het leger. In augustus 1914 moet hij het vaderland tegen de Duitsers verdedigen. Via dagboekfragmenten van regiments- en collegemakers krijgen we een inkijk in zijn leven aan het front. Hoe ze moesten vluchten voor de Duitsers en zich uiteindelijk terugtrekken achter de IJzer.

Na de oorlog wordt hij eigenaar van de familie-apothekerij in de Regentiestraat in Meulebeke en in die periode richt hij ook turnclub Rap & Knap op. Die bestaat op vandaag nog steeds. In 1942, twee jaar na het losbarsten van WOII, slaat het noodlot toe. “Versavel was blijkbaar een stille verzetsheld. Wat hij precies deed, weten we niet. Wel dat de Geheime Feldpolizei bij hem binnen viel en merkte dat hij de frequentie van zijn radio op een verboden geallieerde zender stond en het gerucht gaat dat ze in de kelder een houten koffer met daarin een pistool vonden. Versavels lot was bezegeld. Hij werd opgepakt. Later duikt hij op in het concentratiekamp van Bochum, waar hij dwangarbeid moest verrichten. Na het bombardement van dat kamp moet hij verhuizen naar de kampen van Esterwegen en Sonnenburg in Polen. Daar sterft hij uiteindelijk op 27 december 1943 van ontbering.”

Een portret van Josep Versavel in het Vredesmuseum van Meulebeke.
VDI Een portret van Josep Versavel in het Vredesmuseum van Meulebeke.

Heemkring Mulenbeca stelt het boek op maandag 11 november om 11.15 uur tijdens het herinneringsmoment voor beide Wereldoorlogen in de gemeenteraadszaal voor. Het boek kost 15 euro en is na 11 november te koop in de bib van Meulebeke, de bib van heemkring de Roede van Tielt of via overschrijving op het rekeningnummer BE98 8601 1000 9193 van Heemkring Mulenbeca (+ 5 euro verzendingskosten). Meer info: inez.demarrez@hotmail.com.

Er zijn ook nog een reeks andere activiteiten in het kader van Wapenstilstand. Zo is er op zondag 10 november om 10 uur een herdenkingswandeling. Die start aan het Vredesmuseum in de Achtste Linielaan en ze eindigt aan de bib in de Karel van Manderstraat 26. “75 jaar geleden werd Meulebeke zonder slag of stoot bevrijd door Poolse tanks”, blikt Mulenbeca-voorzitter Frank Develtere. “Elders in de streek werd wel zwaar slag geleverd, maar wij staan stil bij wat hier gebeurde. We passeren langs enkele plaatsen die in de oorlog een belangrijke rol speelden.” Vooraf inschrijven vereist via bibliotheek@vondel.meulebeke.be. Op 11 november zelf is er om 10 uur nog een misviering in de grote kerk.

Heemkundige Inez Demarrez schreef het boek rond het leven van Joseph Versavel.
VDI Heemkundige Inez Demarrez schreef het boek rond het leven van Joseph Versavel.
Leden van het gemeentebestuur, de Nationale Strijdersbond (NSB) en heemkring Mulenbeca bij de voorstelling van het boek rond Joseph Versavel in het vredesmuseum.
VDI Leden van het gemeentebestuur, de Nationale Strijdersbond (NSB) en heemkring Mulenbeca bij de voorstelling van het boek rond Joseph Versavel in het vredesmuseum.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.