Dames duiken 'Front-Taal' in oorlogsverleden

De vrouwenverenigingen houden verscheidene activiteiten rond Wereldoorlog I.
Foto VDI De vrouwenverenigingen houden verscheidene activiteiten rond Wereldoorlog I.
De lokale vrouwenverenigingen organiseren, samen met de bib en dienstencentrum Ter Deeve, enkele activiteiten rond de Eerste Wereldoorlog onder de noemer 'Front-Taal'.

"We beginnen met 'war poetry' - oorlogsgedichten - in de etalages van handelszaken te plaatsen", zegt Rita Latrez. "De gedichten zijn door ons en de bib zorgvuldig uitgezocht en moeten doen stilstaan bij het oorlogsverleden. Dat deel van ons project loopt tot 28 december. Daarnaast is er tot 30 november in Ter Deeve ook nog een fototentoonstelling van Tom De Witte. Hij fotografeerde bij valavond en 's nachts bunkers en kraters in Zonnebeke en Boezinge."


Vandaag 7 november is er om 19.30 uur het evenement Café Chantant - Klaproos, een muziekproject rond oorlog in Ter Deeve. Op 16 november volgt om 19.30 uur de lezing 'Lief en Leed' in Ter Deeve. Historica Greet Verschatse heeft het over een onbekend facet uit de oorlog: prostitutie. Prijs: 5 euro. Tussen 18 en 29 december krijgen Meulebekenaars ook de kans hun steentje bij te dragen tot het project Coming World X Remember Me. "Er komt een mobiel atelier, want voor iedere gesneuvelde op Belgische bodem is er een beeldje uit klei nodig", weet Rita. "Voor 5 euro kan je een beeldje maken en daarmee word je meteen peter of meter van een soldaat." Verenigingen kunnen langskomen van 18 tot en met 21 december tussen 19 en 20 uur. Individueel kan dat op 27 en 28 december van 10 tot 12 uur en van 16 tot 20 uur. (VDI)