Brandweermannen fietsen voor het goede doel 905 kilometer naar Dublin: “De wind kan onze grootste vijand zijn”

Kevin Desimpelaere, Jens Bruyneel en Danny Bruyneel zijn klaar voor hun fietstocht.
Joke Couvreur Kevin Desimpelaere, Jens Bruyneel en Danny Bruyneel zijn klaar voor hun fietstocht.
Drie leden van de Meulebeekse brandweer vertrekken zaterdag voor een fietstocht van 905 kilometer naar Ierland. Zes dagen later moeten ze in hoofdstad Dublin aankomen. Vader en zoon Danny (56) en Jens Bruyneel (29) wagen zich met Kevin Desimpelaere (29) als echte flandriens voor het goede doel aan dat huzarenstukje.

“Binnen onze brandweerpost is het de traditie dat we elk jaar een sportieve dag of weekend organiseren”, vertelt Danny. “Vorig jaar zijn we nog naar Frankrijk gefietst. Los daarvan ben ik al twee keer op reis geweest naar Dublin en zo groeide het idee om beide te combineren. Ik polste bij de collega’s of er interesse was om samen naar Ierland te reizen en gezien ik graag mijn conditie op peil hou, stelde ik voor om dat met de fiets te doen. Uiteindelijk hapten mijn zoon Jens en collega Kevin toe.”

Pittige eerste dag

Het trio vertrekt zaterdag 27 april om 6 uur aan de brandweerkazerne. Daarna volgt een strak geregisseerde tocht richting Dublin. “De eerste dag fietsen we richting Calais, waar we de Eurostar onder het Kanaal nemen”, legt Danny uit. “Vanuit Folkestone is het dan nog zestig kilometer fietsen voor we onze eerste tussenstop bereiken. Die eerste dag wordt pittig, want er staat meteen 189 kilometer op de planning.”

De zwaarste etappe wacht de drie mannen op dag drie. “Tussen Kingsclere en Newport fietsen we 199 kilometer. We bereiden ons al sinds januari voor op dit fietsavontuur, maar vooral de wind kan straks onze grootste vijand zijn. Kopwind is verraderlijk en kan het verschil betekenen tussen 20 en 30 kilometer per uur fietsen. De weersomstandigheden ogen voor het begin van onze reis niet ideaal, maar we gaan er voor. We zullen onze krachten moeten doseren.”

Het plannetje met de route die de drie brandweermannen volgen.
Brandweer Meulebeke Het plannetje met de route die de drie brandweermannen volgen.

Sponsors

Om Danny, Jens en Kevin optimaal te begeleiden, reist dochter en zus Lien samen met vriendin Gudrun Demyttenaere mee in een bestelwagen. “Ze zijn verpleegsters en kunnen ons helpen bij blessures en verder nemen ze eten en onze bagage mee”, weet Jens. “De bestelwagen speelt nog een andere rol, want we koppelen deze tocht aan het goede doel. Bedrijven die ons willen sponsoren krijgen in ruil reclame op onze bestelwagen, die ons de hele tocht volgt. Hun logo komt mooi in beeld. Dat luikje is ondertussen afgesloten, maar toch zijn er nog altijd logosponsors welkom, want ook na onze trip naar Dublin zal de bestelwagen geregeld op lokale evenementen te zien zijn. Verder is het uiteraard nog mogelijk een vrije gift te doen. Het geld zamelen we in voor de lokale vzw Dynamica, die sport en ontspanning aan mindervaliden aanbiedt. Ondervoorzitter Luc Vansteenkiste heeft jaren bij de brandweer gewerkt.”

Kevin Desimpelaere, Jens Bruyneel enDanny Bruyneel met Luc Vansteenkiste van de vzw Dynamica aan de brandweerkazerne van Meulebeke.
Joke Couvreur Kevin Desimpelaere, Jens Bruyneel enDanny Bruyneel met Luc Vansteenkiste van de vzw Dynamica aan de brandweerkazerne van Meulebeke.

Warmste Week

De actie loopt tot eind dit jaar, want ze kadert in de Warmste Week van Studio Brussel. “Ook een deel van de opbrengst van onze fuif Soirée Passée in de eerste week van september in zaal Mouterij van OC Vondel gaat naar dezelfde actie”, gaat Danny verder. “Op het eind van het jaar hopen we een mooie cheque aan de vzw Dynamica te kunnen afgeven.”

Op vrijdag 3 mei is er nog een klein fietstochtje van 36 kilometer naar Dublin. “Daar hopen we door de burgemeester van de stad ontvangen te worden”, besluit Danny. “Twaalf collega’s nemen ook het vliegtuig om ons daar te komen toejuichen en nadien samen de stad te ontdekken.”

De tocht van het trio volgen kan op de Facebookpagina ‘Meulebeke Dublin Het Warmste Jaar’. Daar vind je ook hoe je kan bijdragen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.