1.600 mensen nemen afscheid van levensgenieter Veronique (48)

Op de gedachteniskaart prijken mooie foto's van Veronique, samen met haar man Wim en dochter Romy.
Hans Verbeke Op de gedachteniskaart prijken mooie foto's van Veronique, samen met haar man Wim en dochter Romy.
De Sint-Amanduskerk van Meulebeke was zaterdagvoormiddag te klein voor de uitvaartplechtigheid van Veronique Vandenberghe. De vrouw stierf toen ze op de Vierhoek in Tielt onder een vrachtwagen terechtkwam. 1.600 mensen kwamen mee rouwen met haar man Wim en dochter Romy. De plechtigheid werd één groot eerbetoon aan Veronique, met een staande ovatie als indrukwekkend orgelpunt.

Op weg naar de fitness tijdens een dagje vrijaf belandde Veronique Vandenberghe op vrijdag 5 april onder een vrachtwagen die, net als zij, vertrok toen het verkeerslicht weer op groen sprong. Voor de vrouw, beroepshalve hoofdverpleegkundige in het woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Meulebeke, kwam alle hulp te laat. Haar overlijden ging als een schokgolf door de gemeente.

Blauw-zwart en de vissersclub

Op de kist lag een bloemstuk en een sjaal van Club Brugge gedrapeerd. Veronique was immers bestuurslid van de Blauw-Zwartvrienden Meulebeke en trok al vijftien jaar met haar man Wim als abonnee naar alle thuismatchen in het Jan Breydelstadion. Ook vlaggen van de supportersclub en de Lijnvissersclub Ter Borcht, waarvan Wim de voorzitter is, hingen uit. Op het altaar prijkte een fraaie foto van Veronique.

Beeld van de offergang, tijdens de uitvaartplechtigheid van Veronique Vandenberghe.
Hans Verbeke Beeld van de offergang, tijdens de uitvaartplechtigheid van Veronique Vandenberghe.

Iedereen zorgt voor iedereen

Dochter Romy, geflankeerd door haar vriend Alessandro Soenens, sprak haar verdriet en dankbaarheid uit. “Ik leef van dag tot dag, van minuut tot minuut. Bang omdat ik nooit meer iets aan jou kan vragen. Bij jou kon ik altijd met mijn zorgen terecht, maar ook met mijn groot geluk. Mama, je was een prachtige, schone madam, die er altijd was op de momenten dat het moest. Ik wil drie beloftes maken, de eerste is dat ik je onvoorwaardelijk graag zal blijven zien. Een tweede is geïnspireerd op jouw motto: iedereen zorgt voor iedereen. Het was je op het lijf geschreven en ik zal m’n uiterste best doen om daarin jouw voorbeeld te volgen. Tenslotte wil ik er ook naar streven om mijn leven terug op te pikken en verder te gaan met de waarden en normen die jij me bijbracht.”

De taal van het volk

Echtgenoot Wim sprak de aanwezigen toe in het Meulebeeks, “de toale van een volkse klassevrouw zoals Veronique was.” Ze waren nog jong toen ze elkaar leerden kennen op Ter Borcht. “Het klikte en toen al konden we niet meer zonder elkaar”, klonk het. “Honderden brieven heb ik geschreven toen je op internaat zat. In Meulebeke worden wij twee altijd in één adem genoemd. We genoten van elkaar. Elke dag een aperitiefje, zoveel reisjes en uitstapjes, bon vivants onder elkaar. Ontelbaar veel kilometers hebben we gewandeld, goed ook voor ontelbaar veel leuke babbels. Op ons laatste gastronomisch uitje - we wandelden toen langs de Semois - zei je me: ‘Vintje, we hebben het samen zo goed, dat ik soms eens bang ben dat er iets zal gebeuren’. Alles was perfect in ons leventje en Romy is de prachtige som van onze relatie. Ik ben heel blij dat ik 33 jaar lang met jou mocht leven, moatje.” De woorden van Wim raakten elke aanwezige in het hart. Het applaus dat hij vroeg voor zijn overleden echtgenote werd een staande ovatie, een eerbetoon aan Veronique.

Elke dag een aperitiefje, zoveel reisjes en uitstapjes, bon vivants onder elkaar

Wim Vancoillie, echtgenoot van Veronique13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cindy Van Wijmeersch

  Lieve Wim en Romy onze oprechte deelneming en veel sterkte willen we betuigen alsook aan de familie in gedachten zijn we bij jullie! Ynwa⚫ Cindy en Stefaan clubsupporters35herzele

 • Dominiek Demeulemeester

  Het beste Veronique,goede reis,het ga je goed

 • GASTON DE WINTER

  Hier schieten woorden tekort , rust zacht

 • LUC DEKENS

  Innige deelneming veel sterkte aan de familie

 • Sandra Beerlandt

  Waarom waarom Ocharme ik ken jullie niet maar ik ween echt mee dat kan niet waar zijn waarom toch veel sterkte draag zorg voor jullie xxx