"Toch hoop ik nog op excuses"

ZAAKVOERSTER MELANZANE KRIJGT 2.500 EURO SCHADEVERGOEDING NA RACISME OP FACEBOOK

Zaakvoerster Nadine Ngalula (35) in haar restaurant Melanzane.
Foto Lieven Samyn Zaakvoerster Nadine Ngalula (35) in haar restaurant Melanzane.
Nadine Ngalula (35) is opgelucht dat de 42-jarige vrouw die haar vernederde op Facebook is veroordeeld tot een geldboete van 600 euro. De zaakvoerster van restaurant Melanzane krijgt ook een schadevergoeding van 2.500 euro.

Zaakvoerster Nadine Ngalula (35) van restaurant Melanzane in Meulebeke kreeg de beklaagde, de 42-jarige K.V. uit Tielt, in november 2015 over de vloer. Vrijwel meteen kreeg ze een hoop verwijten naar het hoofd geslingerd. "Het was echt gênant. Het ging zelfs zo ver dat enkele klanten het restaurant verlieten. Toen ze moeilijk bleven doen, hebben we gevraagd om onze zaak te verlaten", herinnert Nadine zich. Toen ze een uurtje later haar Facebook opende, schrok de vrouw van Congolese afkomst zich een hoedje. Hoewel Ngalula al 10 jaar in België woont, kreeg ze een hoop racistische opmerkingen te verwerken. "Ik maak jou en je bruin wijf kapot. Volgens mij is de kok gewoon te lui, zoals de rest van het personeel. Dikke negers die nog geen aperitief kunnen schenken. De zwarte teef te lui om te bedienen", stond er te lezen op zowel de pagina van het restaurant als op die van de beklaagde. Ngalula en haar man dienden een klacht in en vroegen in de Brugse rechtbank een schadevergoeding van 2.500 euro.

Niet om het geld te doen

De rechter tilde zwaar aan de feiten en veroordeelde de beklaagde uit Tielt tot een geldboete van 600 euro. Ook de gevraagde schadevergoeding moet ze aan Nadine Ngalula en haar man betalen. "Dit is echt een opluchting", vertelt Nadine. "Het is mij zeker niet om het geld te doen. Het belangrijkste is dat de rechter een krachtig signaal geeft dat racisme ook op sociale media niet kan." De restaurantuitbaatster kreeg de laatste weken veel steun van haar klanten en hoopt de zaak nu definitief achter zich te laten. "Al hoop ik toch nog steeds op excuses van de vrouw zelf. In al die tijd heb ik haar niet gezien of gehoord. De kans is dan ook klein dat ze zich ooit zal excuseren", aldus Nadine. "Het was de eerste keer dat iemand me op die manier beledigde. Hopelijk meteen de laatste keer." Voor Ngalula is het onbegrijpelijk waarom K.V. haar op die manier aanpakte. "Mensen zijn toch allemaal gelijk? Of ze nu wit of zwart zijn. Ik was echt gechoqueerd."

Offline gehaald en klaar

Bij gelijke kansenorganisatie Unia hopen ze dat het gevoel van straffeloosheid met dit vonnis zal verdwijnen. "De rechter heeft een duidelijk signaal gegeven dat racisme ook online niet kan. Het gebeurt niet heel vaak dat dergelijke zaken voor de rechtbank komen. Helaas gebeurt het dat mensen online-racisme soms negeren en er niks tegen doen. In andere gevallen stopt het verhaal eenmaal de post offline wordt gehaald" zegt Bram Sebrechts van Unia. "Uiteraard zijn wij voorstander dat elke vorm van racisme gemeld wordt. We gaan dan steeds op zoek naar een oplossing. Al is het altijd afwachten of het gaat om een impulsieve racistische reactie of niet. In het andere geval zit het probleem dieper en zijn andere maatregelen nodig."