"In 2 op de 10 gevallen vinden we geen logische verklaring"

BELGISCH UFO-MELDPUNT BEHANDELT IN 10 JAAR TIJD 2.000 WAARNEMINGEN

Joke Couvreur
'The truth is out there', dat beseft Frederick Delaere (35) maar al te goed. Al tien jaar probeert hij met zijn twee collega's van het UFO-Meldpunt allerlei vreemde luchtverschijnselen wetenschappelijk te verklaren. In 80 procent van de gevallen lukt dat ook. "Maar soms vinden we geen logische verklaring, al is dat meestal door een gebrek aan info of getuigenissen."

Frederick was amper 14 toen hij gefascineerd raakte door ufo's, wat staat voor 'unidentified flying objects'. "In de bib vond ik een boek van schrijver Julien Weverbergh over het onderwerp en op de achterflap stonden de gegevens van medewerker Wim Van Utrecht", vertelt hij. "Ik nam contact met hen op en zo ontstond al vlug een vriendenclub die ufomeldingen onderzocht. Dat gebeurde vrij amateuristisch, tot we in augustus 2007 het Belgisch UFO-Meldpunt oprichtten. Zonder vaste locatie, maar van achter onze bureaus. Ondertussen heeft ook Henk Kalfsbeek zich bij het team aangesloten."

200 meldingen per jaar

Niet de zoektocht naar E.T. of ander buitenaards leven stond centraal, maar net het omgekeerde: gewapend met wetenschappelijke parameters alle vreemde verschijnselen in ons luchtruim proberen te verklaren. "Dat eerste jaar kregen we amper negen meldingen binnen, want niemand wist toen wie wij waren. De jaren daarop veranderde dat stilaan. In 2011 hadden we met 342 meldingen een echt topjaar. Al was dat toen vooral door de populariteit van Thaise vuurlampionnen, die ondertussen in zowat alle gemeentes verboden zijn. De media toonden stilaan ook belangstelling, waardoor het aantal meldingen ook weer steeg. Op dit moment halen we gemiddeld tussen 150 en 200 meldingen per jaar. Voor 2017 zijn er nu al zeventig meldingen genoteerd. Daarmee staat de teller op ruim 2.000 meldingen in tien jaar tijd."

Ondergaande zon

Bij elke melding noteert het team zoveel mogelijk gegevens, van locatie en tijdstip. Eventueel beeldmateriaal is mooi meegenomen. "Daarna checken we of er op dat moment specifieke natuurfenomenen of speciale vluchten waren. Het licht van de ondergaande zon heeft al vaker vliegtuigen op een gekke manier verlicht. En de keren dat het gewoon om een satelliet of een ster ging, zijn niet te tellen. Er zijn ook andere verklaringen. Vorig jaar was er in onze regio nog een melding van een bijzondere roze gloed, maar het bleek uiteindelijk om de ledverlichting van een serre te gaan die door wolken werd uitvergroot. Ook ledballonnen, vogels, reflecties en uiteraard drones waren af en toe de verklaring voor een verschijnsel. Door verder onderzoek en eventueel een plaatsbezoek komen we in acht op de tien gevallen tot een logische verklaring."

Grappenmakers

En wat als een flauwe plezante een valse melding maakt? "Uiteraard krijgen we al eens met grapjassen te maken, maar die vallen vlug door de mand. Er zijn er trouwens steeds minder, het gros van de mensen neemt ons initiatief wel ernstig. We werken ook goed samen met het KMI, luchthavens en sterrenwachten om bepaalde dingen optimaal te kunnen nagaan." Toch is er voor enkele waarnemingen geen verklaring gevonden. "Door een gebrek aan info of gebrekkige getuigenissen", vertelt Frederick. "Daar moeten we ons uiteindelijk ook bij neerleggen, maar dat we 80 procent wel kunnen verklaren, vind ik een mooi rapport. Ik geloof wél dat er buitenaards leven bestaat, maar niet dat buitenaardse wezens onze planeet al bezocht hebben. We zien wel wat de toekomst brengt, maar vast staat dat ons werk nooit af zal zijn."


Meer informatie via de website


www.ufomeldpunt.be.