Video. Vernieuwde parcours ‘Gent-Wevelgem’ krijgt er ‘plugstreets’ bij: “Koersen zoals vroeger, de max”

De Bosklappers reden al meteen een stukje van het parcours van de vernieuwde wielerroute ‘Gent-Wevelgem in Flanders Fields’.
Henk Deleu De Bosklappers reden al meteen een stukje van het parcours van de vernieuwde wielerroute ‘Gent-Wevelgem in Flanders Fields’.
Het provinciebedrijf Westtoer heeft in Mesen het vernieuwd parcours van wielerroute ‘Gent-Wevelgem in Flanders Fields’ voorgesteld. “Het parcours van de route werd fors uitgebreid”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. “Ook Ieper maakt nu deel uit van het traject.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De grensoverschrijdende route trekt onder andere door het Vlaamse en Franse Heuvelland. De fietsers kunnen kiezen voor 100 kilometer of voor een pittige 128 kilometer. “Bij de langste optie fiets je eerst door de Menenpoort in Ieper voor het echte klimwerk begint”, weet de gedeputeerde. Het parcours trekt daarop opeenvolgend vanuit Kemmel door Westouter, Boeschepe, Bailleul, Loker, Dranouter, Mesen en Komen-Waasten om te eindigen met een dubbele beklimming van de Kemmelberg. Ook de ‘plugstreets’ in Ploegsteert behoren nu tot de fietsroute. ‘Plugstreets’ zijn enkele onverharde stukjes weg. De naam verwijst naar de Engelse verbastering van Ploegsteert. Tijdens de oorlog hadden de Britten het moeilijk om de naam van het dorp correct uit te spreken.

Ook hele jonge renners sprongen op de fiets voor de opening van de vernieuwde wielerroute Gent-Wevelgem in Flanders Fields.
Henk Deleu Ook hele jonge renners sprongen op de fiets voor de opening van de vernieuwde wielerroute Gent-Wevelgem in Flanders Fields.

De sportieve fietsroute speelt in op de groeiende nationale en internationale belangstelling voor Vlaamse wielerklassiekers. De route kan ook gereden worden vanuit Roeselare met startpunt aan het museum van de wielersport KOERS of vanuit Wevelgem, waar de start aan parking Guldenberg ligt. Het traject is bewegwijzerd, maar is ook digitaal beschikbaar. Een wielerkaart van de rit kost twee euro.

Zoals vroeger

Enkele leden van Wielerclub Bosklappers uit Mesen reden de route al meteen in. De club organiseert op 7 september voor de tweede keer zijn Messines Ridge Classic, die ook de ‘plugstreets’ voor zijn rekening neemt. “Met onze fietstocht doen we vier lussen van veertig kilometer, die telkens terug in Mesen komen”, legt voorzitter Steve Snick uit. “Een van de lussen loopt langs het parcours van wielerroute Gent-Wevelgem. De lokale hellingen kent iedereen wel, maar die ‘plugstreets’ maken het wel speciaal. Veel wielertoeristen willen daar niet over rijden, maar het is eigenlijk wel fijn. Je keert een beetje terug naar het oude wielrennen, zoals bij de Strada Bianche of Parijs-Roubaix en dat is wel de max.” 

Meer info op www.westtoer.be/nl/doen/gent-wevelgem-flanders-fields.

Nog even de kaart bekijken aan het begin van de wielerroute ‘Gent-Wevelgem in Flanders Fields’.
Henk Deleu Nog even de kaart bekijken aan het begin van de wielerroute ‘Gent-Wevelgem in Flanders Fields’.
De kaart vab de vernieuwde wielerroute ‘Gent-Wevelgem in Flanders Fields’ kost twee euro.
Henk Deleu De kaart vab de vernieuwde wielerroute ‘Gent-Wevelgem in Flanders Fields’ kost twee euro.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.