The Peace Village zendt Poppy-ballen de wereld rond

ONVERWOESTBAAR SPEELGOED ONTWORPEN VOOR HERDENKING KERSTBESTANDEN

Leerlingen van de Mesense basisschool proberen de onverwoestbare bal, die een poppy-logo draagt, al even uit.
Eric Flamand Leerlingen van de Mesense basisschool proberen de onverwoestbare bal, die een poppy-logo draagt, al even uit.
De jongeren van de Mesense basisschool hebben op Flanders Peace Field de eerste Poppy-ballen uitgetest. Dat zijn onverwoestbare rode voetballen, ontworpen voor de herdenking van de Kerstbestanden. Vanuit Mesen wordt een tiental ballen wereldwijd verdeeld, tot in India en Chili.

The Peace Village in Mesen, de Britse organisatie Children's Football Alliance en de Amerikaan Tim Jahnigen van One World Play besloten eerder de handen in elkaar te slaan voor het voetbalproject. Enkele jaren geleden ontwikkelde Tim Jahnigen een bijzondere blauwe bal, gemaakt uit een speciaal soort schuim, vergelijkbaar met dat in Crocs-schoenen. Zelfs als die bal door een wagen wordt overreden, gaat hij niet stuk. Hij noemde het speeltuig de One World Futbol, waarvan er intussen honderdduizenden gemaakt zijn. "Zo willen we kinderen in alle mogelijke delen van de wereld de kans bieden om te blijven spelen. In oorlogsgebieden is dit nog belangrijker, omdat sport de kinderen de kans biedt om even te ontsnappen", stelt een vertegenwoordiger van One World Play, die op de Internationale Dag van de Vrede naar Mesen kwam.


Zijn boodschap hebben ze bij The Peace Village ook al langer begrepen. "Als er iets is dat we moeten onthouden van de Kerstbestanden (waarbij Duitse en geallieerde soldaten op tweede kerstdag 1914 samen voetbalden, red.), die plaatsvonden op ons Flanders Peace Field, is het zeker dat sport een middel kan zijn om een conflict te beheersen en tot vrede te komen", zegt directeur Matti Vandemaele van The Peace Village. "Daarom werken we ook dagelijks in onze vredeseducatie rond sport. Dat is de belangrijkste vredesboodschap die we hier vanuit Mesen kunnen verspreiden."


Een nieuw initiatief zijn de rode Poppy-ballen, gebaseerd op de blauwe variant van One World Play. "Jongeren uit Mesen konden voor het eerst een potje voetbal spelen met de gloednieuwe ballen. Daarna worden ze verspreid over de hele wereld. Dat gaat van India en Pakistan tot Chili. Dat de onverwoestbare Poppy-ballen vanuit Mesen vertrekken, heeft een grote symbolische waarde", zegt Vandemaele.

Eric Flamand

Film

Ook de leerlingen van talloze scholen in het Verenigd Koninkrijk zullen door Children's Football Alliance met de bal en het verhaal van de Kerstbestanden in contact komen. "We blikken hier een filmpje in van de Mesense leerlingen die met de ballen op het Flanders Peace Field aan het spelen zijn", zegt Ernie Brennan van Children's Football Alliance. "Met het filmpje en de ballen trekken we naar de scholen om de jongeren in de geschiedenislessen te leren over de Kerstbestanden. Scholen kunnen daarna kiezen voor een verbroedering met het speelveld in Mesen. Zowel aan de school als aan het veld in Mesen komt dan een bordje. Bij een eventueel bezoek aan de regio schept dat voor de leerlingen meteen een band."