GAS-boete voor onkruid op de stoep in Mesen: “Wie hardleers is, zal de gevolgen dragen”

Het onkruid van Mesen.
Henk Deleu Het onkruid van Mesen.
In Mesen, de kleinste stad van het land, laat je beter je onkruid niet op het voetpad woekeren. Wie dat wel doet riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot 125 euro. “We hopen dat het zover niet moet komen, maar wie hardleers is, zal de gevolgen dragen.” 

“Mesen is een bloeiende stad die heel wat toeristen aantrekt”, zegt burgemeester Sandy Evrard. “We willen een positief imago en een stad waarop we fier zijn. Het waren inwoners die mij kwamen melden dat er op enkele plaatsen een probleem is. Het ultimatum met de boetes is de enige manier om Mesen nog mooier te maken. Ik heb de opdracht gegeven aan de politie om boetes uit te schrijven voor voetpaden die nog verwaarloosd zijn na 20 september.”

De burgemeester hoopt echter geen enkele boete te moeten uitschrijven. “Onkruid wieden vraagt amper vijf minuten werk per week. Inwoners die niet in staat zijn om het voetpad te onderhouden, mag de stad verwittigen, zodat we vrijwilligers kunnen inschakelen.”

“Ik weet dat ze van zoiets in Brussel niet wakker liggen”, zegt de burgervader. “Het is een beetje een luxeprobleem, maar het is een probleem. We moeten van Mesen echt de schoonste kleinste stad van het land maken.” De GAS-boetes kunnen in principe oplopen tot 125 euro. De burgemeester benadrukt dat bij de meeste van zijn inwoners de stoep wel netjes is. Bij een rondrit in de stad blijkt dat ook te kloppen.
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman cohen

  De stoep zegge de openbare weg is eigendom van de gemeente, of de staat. Burgers betalen belasting aan de staat en aan de gemeente, zegge voor "gewone" mensen " 50% waarvan een deel voor de gemeente. De eigenaar van de grond is verantwoordelijk voor zijn grond; tenzij binnenkort de gemeente mijn gras komt afdoen, mijn living komt schilderen e.a. vind ik dat deze burgemeester gelijk heeft. Wie de hoogste belastingen heft moet ook verantwoord zijn en de beste dienstverlening doen.

 • Filip Sannen

  Heeft de burgemeester zich al eens afgevraagd hoe de gedwongen burgers hun onkruid nu gaan bestrijden?Juist! Met allerlei sproeimiddelen. Andere gemeenten worden gedwongen om dure alternatieve manieren te zoeken. Het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen zal enorm stijgen. Of gaan ze hier dan ook gas boetes voor geven. Even verder nadenken wat de gevolgen kunnen zijn zou ik zeggen.

 • Marc Baeyens

  Prachtig initiatief. Zo moesten er meer burgemeesters zijn.

 • raf peeters

  Als je foto bekijk waar onkruid staat is het zelfs geen stoep meer ,geef eerst voorbeeld en kom dan eens terug,opcentiemen ,gemeentebelastingen ,voor alles betaal je en is blijkbaar ervoor voorzien de uit de hand lopende weddes te betalen voor bureau werkers op de gemeente.

 • daniel d'hulst

  Eerst de stoepen wel goed aanleggen dan kan er geen onkruid doorkomen