"Maar we hebben niemand om de takken te ruimen"

OPPOSITIE VERONTWAARDIGD OVER HOOP GROENAFVAL AAN VREDESTOREN

Een hoop groenafval aan de Ierse vredestoren in Mesen leidt tot heel wat verontwaardiging bij de oppositie. Na het rooien van een onstabiele boom blijft het groenafval er al dagen liggen. "We hebben niemand om het afval weg te ruimen, met twee zieke arbeiders en een derde zonder rijbewijs", klonk het bij de meerderheid.

Een boom bij de vredestoren was onstabiel geworden en dreigde om te vallen op een van de kapelletjes op het domein. Dus kwam de brandweer langs om de boom op een veilige manier te kappen. "Dat is een goede zaak. Maar het kappen is nu toch al enige tijd geleden en ondertussen blijft het groenafval gewoon liggen. Met de herdenkingen van 11 november in het vooruitzicht zou dat toch weggehaald moeten worden", zegt oppositieraadslid Kristof Veramme.

Het antwoord van de meerderheid was enigszins ontnuchterend. "De eerlijkheid gebied ons om te zeggen dat we momenteel niemand ter beschikking hebben om het groenafval weg te nemen", klinkt het. "Een van de stadsarbeiders is thuis met een schouderblessure en door een werkongeval is ook onze tweede stadsarbeider thuis. Daarnaast hebben we nog een iemand die via het OCMW bij ons is tewerkgesteld, maar die beschikt niet over een rijbewijs", bevestigt burgemeester Sandy Evrard (MLM). "We kunnen die man ook niet vragen om het groenafval op zijn rug te verslepen. Dat lijkt me onmenselijk. Dus moeten we kijken naar een andere oplossing."

Geen budget

Een hallucinant probleem, waar heel wat grotere gemeenten zich amper iets bij kunnen voorstellen. "We zijn een stad van amper 1.000 inwoners. Ons budget is beperkt en dus kunnen we ons ook niet veroorloven om veel meer stadsmedewerkers in dienst te nemen", gaat de burgemeester verder. "Als er dan nog zieken zijn, dan komen we al eens in de problemen en moeten we creatief zijn. We roeien met de riemen die we hebben, maar we komen er altijd wel uit."

Dit keer was het oppositieraadslid en landbouwer Kristof Veramme (MDM) die met een oplossing uit de bus kwam. "Als dat helpt, kan ik het afval wel opladen en weghalen, want het kan er niet blijven liggen tijdens de herdenkingen", stelt hij voor. Een oplossing waar ook de meerderheid wel voor te vinden is. "Een mooi voorstel waarmee dit probleem van de baan is. Het is soms niet evident, maar door elkaar te helpen, raken we er altijd wel uit", zegt de burgervader. Het ziet er dus naar uit dat het Mesense vredespark toch helemaal opgeruimd raakt tegen Wapenstilstand.

Deze hoop snoeiafval van een omgekapte boom ligt al enkele dagen bij het kapelletje en de vredestoren.
Eric Flamand Deze hoop snoeiafval van een omgekapte boom ligt al enkele dagen bij het kapelletje en de vredestoren.