Weer protest tegen komst megastal in Markvallei

Het openbaar onderzoek voor de grote kippenstal op de site aan de Oude Baan loopt tot 9 augustus.
Peter Vanderveken Het openbaar onderzoek voor de grote kippenstal op de site aan de Oude Baan loopt tot 9 augustus.
Het burgerplatform ‘Red de Markvallei’ is opnieuw in actie geschoten. Aan de Oude Baan loopt een aanvraag om een leegstaande varkensstal om te vormen tot een pluimveebedrijf met 84.000 slachtkuikens of 47.000 slachtkuikenouderdieren (soort braadkippen). Vorig jaar organiseerde de actiegroep nog een protestwandeling door de Markvallei tegen de komst van een andere megastal aan Berkelaar.

Midden 2018 werd voor een oude boerderij op het kruispunt van Berkelaar en de Vondelweg al een omgevingsvergunning aangevraagd door Quirijnen Diary Farming. Dat zorgde meteen voor een storm aan protest vooral omdat het aantal runderen zou opgetrokken worden van 135 naar 1.499 en de bebouwde oppervlakte van 2.500 naar zo’n 25.000 vierkante meter. 

Aanslag op open ruimte

De provincie en later toenmalig minister Joke Schauvliege nog gaven echter een vergunning waarop onder meer de gemeente én het platform Red de Markvallei naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen trokken. “Het ene dossier is nog niet afgerond of dreigt alweer een nieuwe aanslag op de open ruimte in Merksplas”, klinkt het misnoegd bij de actievoerders.

Het openbaar onderzoek voor de grote kippenstal op de site aan de Oude Baan loopt tot 9 augustus.
Peter Vanderveken Het openbaar onderzoek voor de grote kippenstal op de site aan de Oude Baan loopt tot 9 augustus.

Kippen

De bvba Timmermans heeft nu een omgevingsvergunning aangevraagd voor een groot pluimveebedrijf. De bestaande oude en leegstaande varkensstallen zouden gesloopt worden en plaats ruimen voor een nieuw kippenbedrijf. De bedoeling is in een eerste fase een stal te bouwen van zo’n tien meter hoog en een oppervlakte van 4.642 vierkante meter. Daar zou dan ruimte zijn voor 84.000 slachtkuikens of 47.000 slachtkuikenouderdieren (soort braadkippen). Er komen ook enkele bijkomende verhardingen buiten, een infiltratiezone, een elektriciteitscabine en een weegbrug.

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek loopt tot 9 augustus. Red de Markvallei hoopt nu dat zoveel mogelijk mensen bezwaar indienen. “De gele aanvraagaffiche is wel opgehangen, maar die vertelt niet het hele verhaal”, klinkt het. “Er wordt zelfs duidelijk gesproken over een eerste fase en dat wil zeggen dat er dus al gedacht wordt aan een tweede fase wat al meteen een verdubbeling zou betekenen. Volgens ons zal een gebouw van 4.642 vierkante meter en een hoogte van tien meter het open landschap wel degelijk aantasten. We moeten onze schaarse ruimte echt wel koesteren. Vooral als het gaat om onze mooie Markvallei. We vrezen bovendien ook een impact op het aanpalende Graafsbos waar veel mensen uit Merksplas komen. Toenemend verkeer, lawaai, stof en geurhinder zullen de leefomgeving drastisch veranderen. Om nog maar te zwijgen over het enorme dierenleed. Volgens ons is de draagkracht voor de sector van de kippen in de regio al lang overschreden. Daarom roepen we iedereen op een bezwaarschrift in te dienen.”

Voor deze site diende QDF vorig jaar al eens een omgevingsvergunning in voor een runderbedrijf van 1.499 runderen en 25.000 vierkante meter verharde ruimte. Nu is dat 135 koeien en 2.500 vierkante meter.
Peter Vanderveken Voor deze site diende QDF vorig jaar al eens een omgevingsvergunning in voor een runderbedrijf van 1.499 runderen en 25.000 vierkante meter verharde ruimte. Nu is dat 135 koeien en 2.500 vierkante meter.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.