Schepen Kris Govers en zijn vriendin fietsen naar Compostela voor drie goede doelen

Kris Govers en zijn vriendin Katrijn Berghmans uit Merksplas zijn vertrokken voor hun tocht van net geen 2.600 kilometer naar Santiago De Compostela.
Peter Vanderveken Kris Govers en zijn vriendin Katrijn Berghmans uit Merksplas zijn vertrokken voor hun tocht van net geen 2.600 kilometer naar Santiago De Compostela.
Met een erehaag van vrienden en familie zijn schepen Kris Govers uit Merksplas en zijn vriendin Katrijn Berghmans zaterdagochtend vertrokken voor een fietstocht van net geen 2.600 kilometer naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela in Spanje.  Kris, een fervent triatleet, zag zijn wedstrijden in Estland en Nieuw-Zeeland in het water zijn vallen en besloot daarom een fietsvakantie te doen en die te koppelen aan drie goede doelen: Muco, Beleos en De Kleine Strijders. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Kris en Katrijn zijn al sportief aangelegd. Toen door de coronacrisis de wedstrijden van Kris als triatleet allemaal in het water waren gevallen, zochten ze een alternatief. “Eigenlijk hadden we het er vorig jaar tijdens onze reis in Noorwegen al over gehad: een trektocht met de fiets”, vertellen Katrijn en Kris. “Uiteindelijk viel onze keuze om Santiago de Compostela.” 

Kris deed de pelgrimstocht jaren geleden al eens te voet. Nu gaan ze voor 2.560 kilometer over het oude pelgrimspad langs Maastricht. De zwaarste, maar ook de mooiste route naar het Spaanse bedevaartsoord. 

Familie en vrienden zwaaien het koppel uit.
Toon Verheijen Familie en vrienden zwaaien het koppel uit.

Goede doelen

Het koppel koppelde aan hun  tocht een inzameling voor drie goede doelen. Ze laten zich sponsoren per kilometer met een startbedrag van 2 euro per kilometer. “Heel wat goede doelen hadden door de coronacrisis geen inkomsten. We hebben we er drie uitgekozen. We hebben zelf in de familie een nichtje gehad met mucoviscidose en daarom kiezen we onder meer voor de organisatie die zich inzet voor het onderzoek naar die aandoening", vertellen Kris en Katrijn.  

“Daarnaast ook Belenos, omdat zij zich inzetten voor vrouwen met borstkanker en we in onze vriendenkring iemand kennen. Een ten slotte ook stichting De Kleine Strijders. Dat is een jonge stichting waar we de oprichters Joyce De Sager en Toon Verheijen (ondergetekende, red.) goed van kennen.  Ze hebben een tweeling gekregen in 2016 waarvan er eentje een héél zwaar hartprobleem heeft. Dat heeft hen doen beslissen om zich in te zetten voor alle zieke kinderen in het ziekenhuis van Turnhout, Brasschaat en binnenkort waarschijnlijk ook in Limburg. Ze geven speelpakketten aan de zieke kinderen en aan de ouders een verzorgingsset voor op de kamer. We hopen voor hen allemaal een mooi centje te kunnen inzamelen.”

We hopen aardig wat centjes in te zamelen voor de drie goede doelen

Kris Govers en Katrijn Berghmans

Uitdaging

Dagelijks proberen Kris en Katrijn zo'n 100 kilometer af te leggen. Ze zijn via de website Polarsteps te volgen. “We hopen tegen 7 augustus in Santiago aan te komen en op 9 augustus terug in België te zijn”, vertellen Kris en Katrijn. 

Katrijn lacht. “Het gaat wel even wennen zijn. Normaal ben ik gewoon dat Kris af en toe eens naar een vergadering moet. Nu zit ik er een maand mee (grijnst). We kijken er naar uit. Het zal bij momenten wel pittig worden want in totaal hebben we 29.000 hoogtemeters te overwinnen, maar we komen er wel. De eerste stempels hebben we al gekregen van onze burgemeester. De bedoeling is dat we er onderweg nog een heleboel verzamelen.”

Een bijdrage voor de goede doelen kan gestort worden op BE 23 7360 7045 3891 .

Meer info over de goede doelen:

www.muco.be

www.dekleinestrijders.be

www.facebook.com/pages/category/Cause/Belenos-Lotgenotengroep-borstkankerpati%C3%ABnten-105209967637102/

Kris en Katrijn zijn vertrokken.
Peter Vanderveken Kris en Katrijn zijn vertrokken.