René Schoofs van brouwerij Vagebond: “Niets beter dan experimenteren in je garage”

ZOMERREEKS. MICROBROUWERS

René Schoofs van brouwerij Vagebond bij zijn nieuwe tanks. Zijn blond bier (foto boven) heet toepasselijk Vageblond (met een 'l' toegevoegd).
Peter Vanderveken René Schoofs van brouwerij Vagebond bij zijn nieuwe tanks. Zijn blond bier (foto boven) heet toepasselijk Vageblond (met een 'l' toegevoegd).
De zomer, dat is een fris glas bier op ons terras. Steeds vaker wordt dat bier gebrouwen in een zogenaamde microbrouwerij door erg gepassioneerde liefhebbers. Wij trekken een hele zomer langs de opvallendste microbrouwerijen van de streek. Deze week: brouwerij Vagebond in Merksplas.

René Schoofs is al zijn hele volwassen leven gepassioneerd door bier, maar pas in 2005 hield hij brouwerij Vagebond boven de doopvont. Eerst nog samen met enkele kornuiten, maar sinds 2014 is Vagebond een eenmanszaak. De passie is daarom niet afgenomen. Hij investeerde pas nog in een uitbreiding van zijn thuisbrouwerij. Van een garage voor een auto is al lang geen sprake meer. Die is volledig ingepalmd door de installatie. "Die uitbreiding was gewoon nodig", zegt René Schoofs wanneer we samen nippen aan een glas Vageblond, een goudgele tripel van 8 graden. Het was het eerste bier dat hij commercialiseerde. "Tot voor kort kon ik op een brouwdag exact 200 liter brouwen. "Nu kom ik aan 600 liter per dag met een maximum van 30.000 liter op een jaar. Daarmee hoop ik de vraag wat te kunnen bijbenen. Al blijft opslagcapaciteit een probleem, hoor.”

Automatisering

Bierbrouwen is een kunst. In elke stap in het brouwproces kan iets mislopen. De nachtmerrie van elke brouwer is tijdens het 'rijpen’ een besmet bier te hebben waardoor je alles van in het begin opnieuw moet doen. "Het nieuw systeem is ook fors geautomatiseerd. Een op maat gemaakt computerprogramma houdt alles nauwgezet bij." René is trots op zijn brouwerij. Vooral omdat alles bij hem thuis aan de Steenweg op Hoogstraten gebeurt. Het bedenken, het proefbrouwen, het brouwen zelf, het afvullen en bottelen. In elke stap heeft René het laatste (want enige) woord. "Ik heb enorm veel geleerd aan de brouwschool in Anderlecht. Experimenteren is ook leuk."

Brouwerij Vagebond heeft zeven eigen bieren. Vooral de Vageblond en Vagebruin zijn standaardbieren en bijna altijd te verkrijgen. De Zwarte Marjan was een van de laatste creaties, een bier op basis van braambessen.

"Daarnaast brouwen we ook nog vast voor Cahier de Brouillon (Hoogstraten) en het Puiyels Mottebier (Lille). Op vraag brouwen we ook. Maar ze moeten dan wel met een eigen recept komen. Ik verkoop mijn bier niet onder een andere naam. Een keer is dat wel gebeurd, maar dan stond het duidelijk op het etiket wat het moederbier was. Noem het een beetje eergevoel.”

Landloper

René durft nog dromen. Eén daarvan is een brouwerij op de kolonie van Merksplas. Dat zou het bier brengen op de plaats waar de naam aan ontleend is. "Vagebond is een andere naam voor een landloper of en zwerver. Tot 1993 werden die opgevangen op de kolonie. We kozen daarom voor die naam.”

Ook het bier Zwarte Marjan is ermee verbonden. We zijn er zelfs bijna zeker van dat er op de kolonie ooit een bier is gebrouwen, want via mijn leverancier van mout hebben we bewijzen gevonden de negentiende eeuw dat er mout is geleverd door de Stoommouterij Stabroek (nu Dingemans). Het is echter een mysterie, want van het bier zelf vinden we niets terug. We hopen dat we ooit een plaats kunnen veroveren op de site, maar dat zal niet alleen aan ons liggen.”

En is er trouwens opvolging verzekerd? "Onze oudste zoon is biowetenschapper en heeft echt interesse in bierbrouwen. Wie weet (lacht).”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.