Groen roept Koen Van den Heuvel ter verantwoording over beslissing voorganger in verband met megastal

ANP
Nu minister Joke Schauvliege is vertrokken, gaat Groen Merksplas via parlementslid Ingrid Pira haar opvolger Koen Van den Heuvel ondervragen over het dossier van de megastal in Merksplas. 

Op 22 januari 2019 keurde toenmalig minister Schauvliege (CD&V) de vergunning goed voor een megastal voor 1.499 runderen pal in het open landschap van de Merksplasse Markvallei. Nochtans waren er heel wat negatieve adviezen. Daarmee ging ze lijnrecht in tegen het advies van de experten binnen de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC). Nochtans baseerden die experten zich op de nieuwe principes voor ruimtelijke ordening die in juli 2018 door de Vlaamse Regering werden goedgekeurd (Strategische visie Beleidsplan Vlaanderen), op voorstel van minister Schauvliege! Op basis van die principes adviseerden de experten om de vergunning voor de megastal te weigeren om zo de waardevolle open ruimte ter plaatse te beschermen. “Het is toch bizar dat de minister van de betonstop in dit dossier haar eigen principes aan de kant schuift en een nieuw bedrijf met een oppervlakte van 15.000 m² midden in waardevol agrarisch gebied vergunt”, zegt gemeenteraadslid Jef Schoofs (Groen). “Groen Merksplas steunt de buurtbewoners, verenigingen en het Merksplasse gemeentebestuur die zich blijven verzetten tegen de vergunning voor de megastal. We hopen dat nieuwe minister de fout inziet.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Danny Govaerts

    De minister keurde de stal goed terwijl er nu in Merksplas al grond te kort is om de mest uit te rijden van het aantal getelde stuks vee dat mest produceerd . Terwijl er ook in de toekomst nog grote stukken landbouwgrond mogelijk verkaveld gaan worden. Weer een aanslag van verschillende hectaren op open ruimt.