Gouden Kinderschoen voor Turnhoutse en Merksplasse opvang

De gemeente Merksplas en de stad Turnhout hebben een Gouden Kinderschoen gekregen voor hun kinderopvangbeleid. De prijs komt van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).

De VVSG wil dat lokale overheden kinderopvang organiseren en niet langer andere overheden. Samen met Boom, Leuven en Sint-Niklaas kregen Turnhout en Merksplas een Gouden Kinderschoen. "Onze kinderopvang De Spetter is meer dan een klassieke kinderopvang", verklaart schepen van Kinderopvang Monique Quirynen (Leefbaar Merksplas) van Merksplas. "Enkele voorbeelden: de opvang mikt met het peuterspeelpunt ook op kansarme gezinnen, er is huiswerkbegeleiding voor anderstaligen en kinderen die het moeilijk hebben op school, en in de schoolvakanties vindenactiviteiten plaats in de natuur van de Kolonie."


De Spetter is zo populair dat de lokalen in de voormalige pastorij te klein worden. De gemeente heeft 800.000 euro in haar budget uitgetrokken voor de uitbreiding van De Spetter. "Nu heeft de opvang een capaciteit van 130 kinderen, met de nieuwbouw zouden er 200 kinderen terecht kunnen", vervolgt de schepen. "We hopen in september te kunnen starten met de werken om dan in september 2016 het gebouw in gebruik te nemen." Volgend schooljaar zou de kinderopvang tijdelijk in de scholen georganiseerd worden. (DVGT)