1,4 miljoen voor zevende fase restauratie Kolonie

De schuren aan de voormalige landloperskolonie zijn duidelijk aan restauratie toe.
Ton Wiggenraad De schuren aan de voormalige landloperskolonie zijn duidelijk aan restauratie toe.
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kent een premie van ongeveer 1,4 miljoen euro toe aan de gemeente Merksplas en de vzw Kempens Landschap voor de zevende fase in de restauratie en herbestemming van de voormalige landloperskolonie van Merksplas.

"De premie past in de meerjarige subsidieovereenkomst, die we in 2012 hebben gesloten voor de restauratie en herbestemming van de Rijksweldadigheidskolonie", zegt minister-president Bourgeois. "Maar liefst tien restauratiefases, gespreid over evenveel jaar, kunnen rekenen op een totale premie van bijna twintig miljoen euro."

Schuren aan de beurt

In de vorige restauratiefasen werden premies toegekend om dringende instandhoudingswerken uit te voeren, het dak van de kapel, de gevels van het toekomstige bezoekerscentrum en de open schuren te restaureren, het bezoekerscentrum in de Grote Hoeve in te richten, de paardenstallen te restaureren, het noordelijk woonstalhuis van de Grote Hoeve te restaureren en te herbestemmen tot woningen en om de twee grote koeienstallen casco te restaureren.


Tijdens de zevende restauratiefase worden de graanschuur, de hangar en de quarantaineschuur gerestaureerd. De graanschuur krijgt dak- en vloerisolatie en vloerverwarming. De hangar wordt een grote overdekte ruimte. De gevels en het schrijnwerk van de quarantainestal worden gerestaureerd, net als het dak en de vloeren. De gemeente deed recent nog een oproep tot kandidaten voor een project in de graanschuur of de hangar.


"Heel wat mensen zijn geïnteresseerd en hebben het dossier opgevraagd", zegt burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas). (VTT)