Zeldzame bloedziekte verzonnen om bejaarde tante 70.500 euro af te luizen

Neefje (36) licht tante (74) op schaamteloze wijze op

Een vrouw van 74 uit Merksem is op schaamteloze wijze opgelicht door haar eigen neefje. Wesley V. (36) maakte zijn tante wijs dat hij aan een zeldzame bloedziekte leed en troggelde haar 70.500 euro af voor de behandeling. “Als ze hem niet betaalde, zou hij een langzame, gruwelijke dood sterven.”

“In godsnaam, hoe kon ik zó naïef zijn?” vroeg G.V., een dametje van 74 uit Merksem, zich luidop in de rechtbank af. Het leek alsof het op de zitting in het Antwerpse justitiepaleis pas tot haar doordrong wat haar bloedeigen neefje had aangericht.

Wesley V. zocht begin 2016 na lange tijd weer contact met zijn tante op een begrafenis van een familielid. Hij vertelde haar dat hij een zwaar verdict had gekregen: hij leed aan een zeldzame bloedziekte. “Hij zei tegen mijn cliënte dat de behandeling handenvol geld kostte”, vertelde Carlos Teurlinckx, de advocaat van het slachtoffer. “Wesley V. moest zogezegd wekelijks naar het ziekenhuis voor vers bloed. Kostprijs: minstens 500 euro per sessie. Hij maakte zijn tante ook wijs dat de mutualiteiten helemaal niet tussenbeide kwamen. Als mijn cliënte hem niet wilde helpen, zou hij een langzame, gruwelijke dood sterven, zei hij.”

G.V. besloot dat ze haar ‘ziek’ neefje dan toch wilde helpen en schreef hem met de regelmaat van de klok geld over. Niet zomaar wat zakgeld. Volgens de berekeningen van de procureur maakte G.V. in de periode tussen juni 2016 en januari 2017 liefst 70.500 euro over aan Wesley V. Haar huisdokter trok uiteindelijk aan de alarmbel. Toen het slachtoffer de betalingen stopzette en klacht indiende, verbrak haar neef het contact met haar.

Misschien had slachtoffer G.V. wél geweigerd als ze de financiële situatie van haar neefje kende? Wesley V. bleek bankroet. “Financieel onderzoek wees uit dat de beklaagde zo’n 50.000 euro schulden heeft. Die schuldenput dateert voornamelijk uit de periode waarin hij met een cocaïneverslaving kampte”, zei de procureur, die tegen Wesley V. 12 maanden effectieve celstraf en 800 euro boete vorderde.

Wesley V. stuurde zijn kat naar de rechtbank. “Ik had niets anders verwacht”, zegt advocaat Carlos Teurlinckx. “Tijdens politieverhoren kwam de man ook nooit opdagen. Ofwel meldde hij zich ziek, ofwel zat hij in buitenland vast op de luchthaven. Wij denken dat hij de hele tijd op vakantie gaat. En dat op kosten van mijn cliënte.”

Tijdens het onderzoek kwam ook de vader van Wesley V. (de broer van het slachtoffer) in het vizier van de speurders. De man zou toegegeven hebben dat hij op de hoogte was van de schenkingen aan zijn zoon. Dat hij er mee van had geprofiteerd, kon niet hard gemaakt worden. De man wordt dan ook niet vervolgd.

De rechtbank doet uitspraak op 30 november. Dan weet slachtoffer G.V. of ze haar geld terugkrijgt én of ze recht heeft op een morele schadevergoeding van 15.000 euro.  

Het justitiepaleis van Antwerpen.
belga Het justitiepaleis van Antwerpen.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jan latour

  geld geld geld alles doen ze ervoor behalve werken

 • Marc Lomme

  Meneer Sven dat mens is 74 en waarschijnlijk heeft ze zich kapot gewerkt en zuinig geleefd voor haar oude dag ooit bij stilgestaan en ja het leven is duur!!

 • ilse vlaeminck

  @Sven: ze heeft er misschien heel haar leven hard voor gewerkt. Ongelooflijk wat je hier soms leest

 • Vincent Chovau

  Sven, ken jij de financiele situatie van die vrouw dan. Mss had zij wel een deftige job vroeger! Zie ik daar toch enige vorm van jaloezei...? :-)

 • sven raets

  Hoe komt zo een oudere dame aan zo veel geld ? En dan maar klagen dat ze het rusthuis niet kunnen betalen maar ze gaan wekelijks naar de markt en gaan dan ook nog een koffie drinken met een stuk taart maar ola het leven is duur ze volgens hun