Sluikstorter opgelet, u wordt gefilmd

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MERKSEM

Net als Deurne wil ook Merksem werk maken van een uitgebreid cameranetwerk.
Klaas De Scheirder Net als Deurne wil ook Merksem werk maken van een uitgebreid cameranetwerk.
Verspreid over het grondgebied Merksem komen er normaal dit jaar nog 11 hoogtechnologische veiligheidscamera's van 30.000 euro per stuk. Maar niet iedereen ziet heil in de camera's als middel om overlast van hangjongeren en sluikstort in te dijken.

Op de Bredabaan, vanaf het districtshuis tot aan het Victor Roosensplein zullen camera's alles in de gaten houden. Ook aan het zwembad, de bib, het rustoord Sint Bartholomeus en het oude kerkhof komen er camera's. "De camera's zijn bedoeld om mensen met slechte bedoelingen te snappen en overlast in te dijken", zegt districtsvoorzitter Luc Bungeneers (N-VA). "We willen heel sterk inzetten op sluikstort, want dit is een ernstig probleem in Merksem. Als mensen een sluikstort melden wordt dat binnen de 24 uur opgekuist, maar dat is voor sommigen, en ik begrijp dat, nog te lang. Daarom willen we al eerder kunnen ingrijpen. Als de camera's voor een hogere pakkans zorgen, willen we ze over heel Merksem uitrollen. Het kan niet zijn dat mensen een volledig salon op de Bredabaan gooien en dat andere burgers voor die kosten opdraaien." Ook aan het Dokske, waar Didier Bartholomeus verdronk, komt een camera. In de Gaston Berghmansdreef komt een camera omdat hangjongeren daar al eens de boel op stelten zetten.


De PVDA ziet camera's niet als deel van de oplossing. "Straathoekwerk werd de afgelopen legislatuur gewoon geschrapt en er is bespaard op jeugdwerk. Als er daarna overlast van komt, wil het district dat oplossen door camera's te hangen... Onbegrijpelijk", zegt PVDA-lijsttrekker Tristan Faes. "We moeten, zeker in de wijk Dok, terug veel meer inzetten op de jeugdwerking, bijvoorbeeld door, zoals Borgerhout al succesvol doet, te werken met pleinpatroons." Ook voor sluikstort ziet Faes geen oplossing in camera's. "De camera's zullen enkel het probleem van sluikstort verplaatsen. De vervuilers gaan hun zakkken dan wel ergens gooien buiten het oog van de camera." (DILA)