Rommel wordt hip meubilair in Kringloopwinkel

De kast wordt in een mum van tijd omgetoverd tot bureau met een gerecycleerde stroomkabel.
Laenen De kast wordt in een mum van tijd omgetoverd tot bureau met een gerecycleerde stroomkabel.
Van rommel naar bureaumeubilair, dat is het doel van WoRkpalace, een nieuw initiatief van de Kringloopwinkel in Merksem. De ge-upcyclede meubelen moeten nu ook bedrijven aanspreken. Kunstenaarscollectief 'ONBETAALBAAR' toverde het onverkoopbare meubilair om.

Een oud frame van een stoel en een hoop afgezaagde tafelpoten, meer hebben de designers van ONBETAALBAAR niet nodig om een nieuwe en originele stoel in mekaar te boksen. Hiermee wil de Kringloopwinkel een nieuwe markt aansnijden. "We krijgen enorm veel oud kantoormeubilair binnen van bedrijven die ons vragen hun gebouwen leeg te halen. Maar we merken al een hele tijd dat het gewoon niet verkoopt als we het in onze winkels plaatsen. Door anders om te gaan met de stukken en ze een nieuwe bestemming te geven, hopen we wederom om de afvalberg te verkleinen. Deels willen we nu ook bedrijven aanspreken. Alle dingen die hier vandaag als prototype ontworpen zijn, kunnen dan ook op grote schaal geproduceerd worden, net omdat we zoveel gerief hebben. Die productie zal dan gedaan worden door bedrijven die actief zijn in de sociale economie", vertelt Fenna Bouve van de Kringloopwinkel.

Designstoelen van afvalhout.
Laenen Designstoelen van afvalhout.

WoRkpalace

De Kringloopwinkel kreeg voor haar project ook het gebouw van het oude Wokpalace te leen voor het project. "Daarom heet het hier ook WoRkpalace, zo behouden we met een knipoog de link. De gebouwen zijn origineel bestemd voor het nieuwe politiecommissariaat in Merksem maar voorlopig staan ze nog leeg en kregen we deze kans van AG Vespa."


In de toekomst zal de Kringwinkel Antwerpen op deze locatie nog experimenten doen die moeten leiden tot nul procent afval en maatwerkproductie door sociale economiebedrijven.


Vandaag zwaait WoRkpalace, naast de Kringwinkel op de Bredabaan, zijn deuren open vanaf 15 uur. Bedrijven en organisaties kunnen dan een bestelling plaatsen. (NBA)

antwerpenmerksem kringloopwinkel foto Dirk Laenen
Laenen antwerpenmerksem kringloopwinkel foto Dirk Laenen
antwerpenmerksem kringloopwinkel foto Dirk Laenen
Laenen antwerpenmerksem kringloopwinkel foto Dirk Laenen