Opnieuw granaataanslag in Antwerpen: “Wakker geschud door twee luide knallen”

De zoveelste granaataanslag in Antwerpen. Doelwit deze keer: flatgebouw aan Leiebos, Merksem.
Marc De Roeck De zoveelste granaataanslag in Antwerpen. Doelwit deze keer: flatgebouw aan Leiebos, Merksem.
Er is alweer een aanslag geweest op een gebouw in Antwerpen vannacht. Het gelijkvloers van een appartementsgebouw aan Leiebos in het district Merksem werd geviseerd door granaten. Niemand raakte gewond. Politie, parket, DOVO en labo kwamen ter plaatse voor onderzoek.

Een appartement op het gelijkvloers van een flatgebouw aan Leiebos in Merksem werd in de nacht van donderdag op vrijdag getroffen door granaten. Volgens een buurman waren er rond vier uur vannacht twee luide knallen te horen. Uit het onderzoek ter plaatse blijkt dat er twee granaten zijn ontploft op een grasperk voor het appartementsgebouw. Die zijn mogelijk gegooid door twee verdachten, aldus het parket van Antwerpen. 

Het enige wat het parket momenteel nog kwijt kan, is dat er schade is aan het gebouw en dat er geen gewonden vielen. De omstandigheden van het incident zijn nog onduidelijk. Het parket heeft intussen een onderzoeksrechter gevorderd wegens feiten van vernieling door ontploffing. 

In het geviseerde appartement zou een vrouw wonen die op het moment van de aanslag niet thuis was. Ook twee andere flats raakten licht beschadigd. 

Derde incident deze week

Het is al het derde gewelddadig incident in Antwerpen deze week (zie kaart). In de nacht van woensdag op donderdag werd een granaat binnengegooid in de Van Heystveltstraat in Deurne. Ontmijningsdienst DOVO verplaatste het springtuig en liet het veilig tot ontploffing komen op een nabijgelegen braakliggend terrein.

In Ekeren dan werd een woning op de Oudebaan vannacht 
doorzeefd met kogels van een zwaar kaliber. De 74-jarige bewoonster bleef ongedeerd maar is erg geschrokken van de feiten. De vrouw zou geen banden hebben met het drugsmilieu of met de Antwerpse haven, ook niet via familie.

Verder werd er aan Colruyt Merksem vrijdagochtend een lijk gevonden, de identiteit of de omstandigheden daar zijn ook nog niet duidelijk. Ook werd er een man donderdagavond neergeschoten in de Karel Geertsstraat in Borgerhout. Hij kon op eigen houtje naar het ziekenhuis wandelen en verblijft voor verzorging in het ziekenhuis. Hij is buiten levensgevaar. Hij zou hebben beweerd zonder aanleiding te zijn beschoten. 

Het is niet duidelijk of al die incidenten met elkaar of aan de Antwerpse drugsoorlog gelinkt zijn. Federale politie en parket volgen alle zaken nauw op.

Marc De Roeck
Marc De Roeck52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Den Dikke

  Antwerpen is nu eenmaal cultureel verrijkt, beetje tolerant blijven voor andere culturen eh? In sommige culturen is het nu eenmaal normaal om met granaten te smijten.

 • bart bever

  De Winter als Burgervader (ik haat het woord meester) zou beter zijn. En aan al de believers dat het vroeger beter was...zijn blijkbaar de beelden vergeten van Dyab Abou Jahjah op de Turnhoutsebaan.

 • LUC VAN DER VEKEN

  ""ZIE IK DE LICHTJES VAN ""aan"" DE SCHELDE"" De voorspellingen in 1952 waren zéér juist!

 • Ronny Ooijen

  William Bonny, ik wist niet dat Bart De Wever voorzitter was bij Groen of SPa. Alhoewel, ondanks zijn grote woorden dat hij die socialisten nooit meer wou zien in antwerpen, kroop hij er toch mee in bed. Misschien kan u aan Francken vragen om nog eens 1500 Syriërs naar hier te halen. Ik zou als ik u was zwijgen over smeergeld.

 • Rene Philips

  Ze ontvluchten hun land voor de oorlog en beginnen hier dan maar oorlog te voeren om geen al te grote cultuurshock te moeten ervaren.