Kunstenaars halen inspiratie uit kringwinkel

Klaas De Scheirder
De Kringwinkel houdt een bijzondere opendeur: twee jaar lang liepen er vier kunstenaars achter de schermen mee. Zij maakten er een expo van.

Wie al eens achter de schermen van de Kringwinkel is geweest, weet hoe gigantisch de organisatie is. Maandelijks wordt er zo'n 850 ton aan goederen binnengebracht en verwerkt. "Zo'n 55 procent van de goederen wordt opnieuw verkocht. Elke dag gaan verschillende camions van onze opslagplaats naar onze winkels. Die worden dus continu aangevuld", vertelt Fenna Bouve.

Carte blanche

"Omdat het zo'n gigantische organisatie is, hebben we vier kunstenaars uitgenodigd via Lokaal 01 om hier iets mee te doen. Ze kregen daarbij carte blanche." Het resultaat; een tentoonstelling, een rondleiding en een geluidsinstallatie. Eén van de kunstenaars, Sofie Van der Linden, focuste zich of de categorieën van de Kringwinkel. "Het is ongelofelijk hoe alles hier binnenkomt en dan gesorteerd wordt, op allerlei manieren. Toch zijn er heel wat zaken die toch niet te categoriseren vallen en dan onder varia terechtkomen. Want ze kunnen het één en het ander zijn. Dat vond ik fascinerend, daarom heb ik mij daarop gefocust."